Azijske berze: Novi pad cena nafte spustio indekse

Izvor: GdeInvestirati.com, 12.Jan.2015, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Novi pad cena nafte spustio indekse

TOKIO - Na azijskim berzama su cene akcija u ponedeljak pale, što je posledica ponovnog pada cena nafte i indeksa berza na Wall Streetu, dok je dolar oslabio jer ulagače nije impresionirao izveštaj o zaposlenosti u SAD-u.

Indeksi berza u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju bili su u 7,30 sati u minusu između 0,1 i 2,1 posto, dok se na Tokijskoj berzi zbog praznika danas ne radi. >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com <<

U Hong Kongu su cene akcija blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u blagom minusu.

Azijske ulagače razočarao je pad cena akcija na Wall Streetu u petak, nakon što je objavljeno da je u decembru u SAD-u otvoreno 252.000 novih radnih mesta, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala s 5,8 na 5,6 posto, najniži nivo u šest i po godina.

Iako su podaci bolji od očekivanja analitičara, cene akcija na Wall Streetu pale su jer je ulagače zabrinuo podatak o neočekivanom 0,2-postotnom padu prosečne satnice.

Najviše su jutros pale cene akcija u Šangaju, što je posledica korekcije, s obzirom da su lani skočile više od 50 posto.

Loše na tržište utiče i novi pad cena nafte, zbog strahova ulagača da je ponuda veća od potražnje, s obzirom na slabljenje rasta najvećih svetskih ekonomija.

Na londonskom tržištu cena nafte jutros je pala oko 80 centi, na 49,30 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu skliznula 75 centi, na 47,57 dolara, nedaleko najnižeg nivoa u pet i po godina.

Ulagače su pokolebali i napisi kako čelnici Evropske centralne banke (ECB) još nisu doneli odluku o kvantitativnom popuštanju monetarne politike, a ako se taj smer i prihvati, program kupovine državnih obveznica iznosio bi samo 500 milijardi evra.

Špekuliralo se da bi taj iznos mogao biti dvostruko veći i da bi program kupovine obveznica mogao biti najavljen već na idućoj sednici ECB-a 22. januara.

A kako su u petak podaci o zaposlenosti u SAD-u ukazali na pad plata, što znači da inflacijski pritisci neće jačati još neko vreme, zaređale su špekulacije da će američka centralna banka ključne kamate povećati kasnije nego što se prognoziralo.

Zbog toga su pali prinosi na američke obveznice, a to je pritisnulo američku valutu.

Jutros je na azijskim valutnim tržištima kurs dolara skliznuo na 118,15 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 118,50 jena.

Američka valuta oslabila je i prema evropskoj, pa je cena evra porasla s 1,1845 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,1855 dolara, odmaknuvši se od 1,1754 dolara, najnižeg nivoa od decembra 2005. godine, na koji je pala prošle nedelje.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.