Azijske berze: Neočekivani japanski potez podigao indekse

Izvor: GdeInvestirati.com, 31.Okt.2014, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Neočekivani japanski potez podigao indekse

TOKYO - Na azijskim berzama cene akcija su jutros porasle, dok je kurs dolara skočio iznad 110 jena, nakon boljih nego što se očekivalo podataka iz američke ekonomije i neočekivanog labavljenja monetarne politike japanske centralne banke.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u plusu oko 5 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,2 posto.

Zahvaljujući tome, >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,7 posto, pa bi ove nedelje mogao zabeležiti rast veći od dva posto.

Snažan skok Nikkei indeksa, koji je jutros dostigao najviši nivo u sedam godina, zahvaljuje se i neočekivanoj odluci japanske centralne banke o daljem popuštanju monetarne politike.

Jutros su čelnici Bank of Japan (BOJ) poručili da će povećati iznose za kupovinu državnih obveznica i akcija nekretninskih i drugih investicionih fondova kako bi sprečili novu deflaciju u Japanu, nakon oštrog pada cena nafte.

"Potez centralne banke potpuno je iznenađenje, jer čelnici BOJ-a nisu u poslednje vreme delovali pesimistično. Ovaj je potez očigledno odgovor monetarnih vlasti na slabost cena", kaže Junko Nishioka, glavni ekonomista u kompaniiji RBS Securities.

Jutros objavljeni podaci pokazali su da je stopa inflacije u Japanu u septembru na godišnjem nivou pala drugi mesec zaredom, zbog čega je ciljana stopa inflacije centralne banke sve udaljenija.

"Mislim da će potez BOJ-a biti učinkovit, jer je izazvao oštar pad kursa jena. A to će povećati cene uvoznih proizvoda, što bi trebalo da podstakne rast inflacije bliže ciljanim nivoima centralne banke", kaže Junko Nishioka.

A nakon neočekivanih poruka japanske centralna banke, dolar je na valutnim tržištima uzleteo prema jenu. Skočio je više od 1 posto, na 110,67 jena, najviši nivo od januara 2008. godine. Još juče u ovo doba kretao se oko 109,10 jena.

Slabljenje jena, a skok Nikkei indeksa, posledica je i odluke da će japanski državni penzioni fond moći povećati svoj portfelj akcija s 12 na 25 posto ukupnog portfelja.

Podstaknut snažnim rastom prema jenu, dolar je ojačao i u odnosu na evropsku valutu. Stoga je cena evra skliznula s jučerašnjih 1,2590 na 1,2565 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.