Azijske avione preusmeravaju zbog severokorejske rakete

Izvor: Blic, 10.Apr.2012, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske avione preusmeravaju zbog severokorejske rakete

Tokio - Azijske vazduhoplovne kompanije će promeniti ustaljene putanje letova svojih aviona da bi izbegli zonu leta severokorejske rakete, koja bi mogla da bude ispaljena izmedju 12. i 16. aprila, dok se brodovi upozoravaju da paze na padove delova rakete.

Dva najveća japanska vazdušna prevoznika Džapan erlajn i Ol Nipon ervejz su saopštili da će promeniti rute na letovima izmedju Tokija i glavnih gradova jugoistočne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Azije, među kojima su i Manila, Džakarta, Singapur, tokom planiranog perioda lansiranja rakete.

Filipinski prevoznik Filipin erlajn takodje je najavio plan za preusmeravanje letova u svetlu mogućeg preleta severokorejske rakete tim područjem. Filipini su proglasili i zonu zabrane leta i zatražili od brodova i ribara da izbegavaju severoistočne teritorijalne vode gde bi mogli pasti i delovi rakete.

Filipinska zona zabrane leta, o kojoj su obaveštene sve strane kompanije, odnosiće se na planrano vreme lansiranja rakete izmedju 12. i 16. aprila, prenele su agencije.

Japanska obalska straža pocela je danas da upozorava i brodove u kritičnoj oblasti da pripaze na delove severokorejske rakete koji bi mogli da padnu u vode oko Japana.

Predstavnik obalske straže Jošijuki Terakado rekao je da oni preko radija objavljuju očekivano vreme i mesto gde bi padajući delovi mogli da se pojave.

Severna Koreja je najavila da će lansirati satelit u periodu izmedju 12. i 16. aprila i negirala tvrdnje SAD, Japana i drugih zemalja da se radi o probi balističke rakete dugog dometa.

Japanske vlasti su razmestile raketne odbrambene sistema da bi presrele i uništile severokorejsku raketu ukoliko bude izgledalo da će pasti na tu zemlju, slično kao što su uradile 2009. pred poslednje lansiranje severokorejske rakete.

Slično je uradila i Južna Koreja mada se iz najave Pjongjanga može proceniti da raketa sa satelitom, koja se lansira iz zapadnog dela zemlje, ovaj put neće preletati teritorije susednih Južne Koreje i Japana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.