Azijska tžišta: Australski optimizam zaslužan za nastavak rasta

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Okt.2017, 07:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tžišta: Australski optimizam zaslužan za nastavak rasta

TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi dosegnuli nove najviše razine u deset godina jer su ulagači optimistični zbog stabilnog rasta najvećih svjetskih gospodarstava, a podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,1 posto i nastavio pozitivan niz koji traje već tjedan dana.

Investitori su ipak nešto oprezniji jer čekaju nove informacije koje bi opravdale >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ovakav optimizam. To je osobito vidljivo na oba kineska tržišta pa je Hang Seng spušten 0,1 posto dok je Shanghai composite Index korigiran 0,2 posto ususret novim brojkama iz kineske ekonomije koje će biti objavljene u četvrtak.

Nikkei 225 bio je u tek blagom plusu i stigao je do nove najviše razine od 1996. Najveći optimizam bilježi australsko tržište koje je poraslo 0,7 posto što se može zahvaliti rastom cijena sirovina. Rio Tinto i BHP Billiton bilježe skok veći od 1 posto. Dionice Rio Tinta na novoj su najvišoj razini u tri i pol godine.

Blagi rast bilježe i tržišta u Seulu i Singapuru.

Na valutnim tržištima dolar je nastavio rasti u odnosu na euro nakon posljednjih komentara predsjednice Feda Janet Yellen koja je najavila mogućnost daljnjeg rasta kamatnih stopa krajem godine. Investitori su ipak oprezni zbog Katalonije nakon što je službeni Madrid jučer dao katalonskim vlastima rok do četvrtka da objasne jesu li proglasili neovisnost.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.