Azijska tržišta tonu četvrti dan zaredom, investitori u strahu od trgovinskog rata

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Jul.2018, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta tonu četvrti dan zaredom, investitori u strahu od trgovinskog rata

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i danas, četvrti dan zaredom, jer ulagači nisu voljni riskirati uoči odluke Washingtona o carinama na uvoz kineskih proizvoda, što bi moglo dovesti do protumjera i eskalacije trgovinskog sukoba.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6:45 u minusu 0,1 posto, zaronivši na novu najnižu razinu u devet mjeseci. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros u minusu 0,9 posto, dok su cijene dionica >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,5 i 0,9 posto. U Australiji su, pak, porasle 0,4 posto.

Ulagačima na azijskim burzama nedostaje usmjerenje s Wall Streeta jer se jučer u SAD-u zbog praznika nije radilo. Stoga se, kao i prethodnih dana, trguje oprezno jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, što bi moglo narušiti rast tih, ali i cjelokupnog globalnog gospodarstva.

U petak 6. srpnja Washington bi mogao aktivirati carine od 25 posto na uvoz više od 800 kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga.

Uz to, Washington prijeti uvođenjem novih carina na druge proizvode u slučaju kineskih protumjera, a prijeti i Europskoj uniji carinama od 20 posto na uvoz automobila.

Analitičari kažu da bi to moglo izazvati trgovinski rat i naštetiti globalnom gospodarstvu. ''Kako se u SAD-u jučer nije radilo, ključni pokretači su kineska tržišta i kretanje kineskog juana'', kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management. A kako su kineska tržišta i tečaj juana pod pritiskom, i na ostalim burzama u regiji vlada loše raspoloženje.

A nakon dva dana rasta, jutros su cijene nafte pale nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump u tvitu sinoć zatražio od Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da smanji cijene crnog zlata. Tako je na londonskom tržištu cijena barela pala 0,65 posto, na 77,75 dolara.

I na valutnim tržištima vlada oprez pa tečajevi najvažnijih valuta ne osciliraju značajnije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,45 bodova.

Pritom se cijena američke valute prema japanskoj kreće oko 110,40 jena, kao i jučer u ovo doba.

Dolar je stabilan i prema europskoj valuti, pa se tečaj eura kreće oko 1,1655 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1665 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Pad azijskih tržišta, investitori strahuju od trgovinskog rata

Izvor: Blic, 05.Jul.2018

Na azijskim berzama i danas su pale cene deonica, četvrti dan zaredom, jer ulagači nisu voljni da rizikuju uoči odluke Vašingtona o carinama na uvoz kineskih proizvoda, što bi moglo dovesti do protivmera i eskalacije trgovinskog sukoba.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.