Azijska tržišta stagniraju, funta oslabila

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Okt.2019, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta stagniraju, funta oslabila

TOKIO - Na većini azijskih burzi u petak su cijene dionica blago pale jer ulagači ne žele riskirati, s obzirom na brojne neizvjesnosti, dok je britanska funta oslabila zbog nesigurnosti u vezi Brexita.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji porasle 0,6 posto. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << U Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru pale su, pak, između 0,1 i 0,7 posto.

Azijski ulagači nisu skloni riziku na kraju tjedna jer nema poticajnih vijesti.

Gospodarski pokazatelji u regiji ukazuju na usporavanje rasta, nema ništa novoga u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, dok su poslovni rezultati kompanija solidni, ali ne i impresivni.

Jučer su na redovitoj sjednici čelnici Europske središnje banke ostavili monetarnu politiku nepromijenjenu, što se i očekivalo, dok idućega tjedna zasjeda američki Fed.

Očekuje se da će zbog usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već treći put ove godine.

„Gotovo je sigurno da će Fed smanjiti kamate, no pitanje je hoće li signalizirati daljnje smanjenje cijene novca", kaže Kay Van-Petersen, analitičarka u Saxo Bank.

U fokusu je ulagača i Brexit, a po svemu sudeći, Britanija će izbjeći izlazak iz Europske unije bez dogovora.

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak se založio za parlamentarne izbore 12. prosinca te je po prvi put odustao od svog obećanja o napuštanju EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma.

Funta oslabilaZbog nastavka neizvjesnosti u vezi brexita, na valutnim je tržištima britanska funta oslabila. Jutros je njezin tečaj skliznuo na 1,2840 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2920 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je na 97,70 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,40 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao s jučerašnjih 108,55 na 108,65 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1105 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1135 dolara.

Cijene su nafte, pak, nakon jučerašnjeg rasta, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,57 posto, na 55,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,55 posto, na 61,35 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.