Azijska tržišta: Strah od povećanja kamatnih stopa spustio indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Avg.2016, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Strah od povećanja kamatnih stopa spustio indekse

TOKIO - Na azijskim tržištima u petak su cijene dionica porasle, dok je tečaj dolara porastao prema jenu nakon što su dužnosnici američke središnje banke ponovili da bi kamate uskoro mogle biti povećane.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,3 posto, a porasle su, do 0,2 posto, i cijene dionica u Australiji i Singapuru.

Međutim, burzovni indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i na drugim tržištima pali su između 0,1 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto. U odnosu na početak tjedna, taj je indeks na gubitku 0,3 posto.

Ulagače zabrinjavaju sve učestalije poruke iz američke središnje banke kako je uskoro moguće povećanje kamata. Jučer je John Williams, predsjednik Feda u San Franciscu, pružio podršku kolegama koji zagovaraju povećanje ključnih kamata do kraja godine.

S obzirom na situaciju u američkom gospodarstvu, imalo bi smisla povećati kamate idućih mjeseci jer bi moglo doći do pregrijavanja gospodarstva ako kamate predugo vrijeme ostanu preniske, kazao je Williams.

Dodao je kako bi se predugo oklijevanje s povećanjem kamata moglo pokazati preskupim za gospodarstvo, a i William Dudley, predsjednik ogranka Feda u New Yorku, ponovio je da se bliži vrijeme za povećanje cijene novca.

Niske kamate već dulje vrijeme podržavaju rast tržišta dionica, pa mogućnost povećanja cijene novca do kraja godine drži ulagače na oprezu.

S druge strane, pozitivno na tržišta utječu visoke cijene nafte jer se ulagači nadaju da će najveći svjetski proizvođači na sastanku u rujnu postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje na postojećoj razini kako bi se smanjio jaz između ponude i potražnje.

Nakon što je jučer na londonskom tržištu cijena barela porasla više od 2 posto, jutros se stabilno održava oko 50,85 dolara, nedaleko najviše razine u šest tjedana.

Na američkom se tržištu, pak, cijena barela održava oko 48,30 dolara, nakon što je jučer skočila više od 3 posto. Od početka tjedna na dobitku je 8,5 posto.

A nakon komentara Williamsa i Dudleya, na valutnim se tržištima dolar ponešto oporavio, nakon što je jučer njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na najnižu razinu u mjesec dana.

Jutros je tečaj dolara dosegnuo 100,35 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,05 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1330 dolara, dok je jučer ovo doba iznosila 1,1305 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.