Azijska tržišta: Snažan oporavak u Šangaju treći uzastopni dan

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Jul.2015, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Snažan oporavak u Šangaju treći uzastopni dan

TOKIO - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio nastavak rasta kineskih burzovnih indeksa, no trguje se oprezno dok se čeka ishod sastanka lidera eurozone o Grčkoj.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio u plusu 1,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju porasle između 0,4 i 2 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bio je u 6,30 sati na dobitku 0,4 posto.

Azijske ulagače najviše je ohrabrio nastavak snažnog rasta cijena dionica na burzi u Šangaju treći dan zaredom.

Nakon što su početkom prošloga tjedna cijene kineskih dionica oštro pale, produbivši gubitke u tri tjedna na više od 30 posto, krajem prošloga tjedna tržište se, zahvaljujući nizu mjera kineskih vlasti, počelo oporavljati.

U četvrtak i petak cijene kineskih dionica skočile su više od 10 posto, a jutros dodatnih dva posto.

Pozitivno su na tržišta utjecali i podaci o rastu kineskog izvoza u lipnju za 2,8 posto na godišnjoj razini. Doduše, uvoz je pao za 6,1 posto, što ukazuje na slabost domaće potražnje.

Međutim, oba podatka znatno su bolja od očekivanja analitičara i mogla bi ukazivati na stabilizaciju drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon dugotrajnog usporavanja rasta.

No, jasniju sliku o situaciji u kineskom gospodarstvu dat će u srijedu izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP) u drugom tromjesečju. Analitičari procjenjuju da će rast gospodarstva na godišnjoj razini biti po prvi puta od globalne financijske krize manji od 7 posto.

A na valutnim je tržištima dan počeo padom tečaja eura za 0,5 posto, na 1,1090 dolara, no vrlo brzo je skočio na 1,1130 dolara. U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura prvo je pala na 135,40 jena, a potom porasla na 136,40 jena.

Oscilacije eura posljedica su različitih glasina i neizvjesnosti kako će završiti sjednica čelnika eurozone, koji i dalje traže kompromis po pitanju Grčke.

U maratonskoj, nekoliko puta prekidanoj, raspravi nudi se kompromis po kojemu bi grčka vlada, kako bi vratila povjerenje partnera u eurozoni, do srijede trebala pripremiti, a tamošnji parlament i prihvatiti nekoliko reformskih zakona, uključujući poreznu i mirovinsku reformu.

Učini li to, započeli bi pregovori o trećem paketu međunarodne financijske pomoći Grčkoj, koji bi joj omogućio otplatu dugova koji dospijevaju u idućem razdoblju.

I dok je prema euru blago ojačao, dolar je jutros prema japanskoj valuti ponešto oslabio. Trenutačno se njegov tečaj kreće oko 122,65 jena, dok je u petak navečer iznosio 122,75 jena.

Cijene su nafte, pak, pod pritiskom jer bi ovoga tjedna mogao biti postignut dogovor između šest svjetskih sila i Irana o njegovom nuklearnom programu. Postigne li se dogovor, Iranu bi se ublažile sankcije i omogućilo povećanje izvoza nafte.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu pala oko 90 centi, na 51,85 dolara, dok je na londonskom tržištu skliznula za 95 centi, na 57,75 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.