Azijska tržišta: Skuplja nafta i poslovni rezultati šire optimizam

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Apr.2017, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Skuplja nafta i poslovni rezultati šire optimizam

TOKIO - Na azijskim burzama u petak su cijene dionica porasle, ublaživši gubitke od početka tjedna, dok je tečaj eura skliznuo s najviših razina u tri tjedna zbog opreza ulagača uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,8 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,6 posto, smanjivši gubitak od početka tjedna na 0,3 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija, što ukazuje na oporavak američkog korporativnog sektora.

Od 82 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 75 posto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle za 11,1 posto na godišnjoj razini, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 10,1 posto.

Pozitivno na tržišta utječe i rast cijena nafte, nakon oštrih gubitaka polovicom tjedna.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,0 posto, na 50,75 dolara, pa je gubitak u ovom tjednu smanjila na 4,5 posto.

Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela jutros porasla 0,1 posto, na 53,05 dolara, pa je od početka tjedna u minusu 4,1 posto.

Ulagače je ohrabrila i izjava američkog ministra financija Stevena Mnuchina da će uskoro biti predstavljena porezna reforma, koja bi, kako očekuje, trebala dobiti podršku Kongresa do kraja godine i potaknuti brži rast američkog gospodarstva.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija zbog geopolitičkih rizika, uključujući napetost između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji.

Na valutnim je tržištima, pak, euro oslabio nakon sinoćnjeg terorističkog napada u Parizu u kojemu je ubijen policajac, a za što je odgovornost preuzela Islamska država.

To je dodatno povećalo napetosti uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj ovoga vikenda.

Zbog toga je tečaj eura jutros skliznuo na 1,0715 dolara, dok je jučer u jednom trenutku dosegnuo 1,0778 dolara, najvišu razinu u tri tjedna.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, pa se cijena dolara jutros kreće oko 109,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 108,90 jena.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.