Azijska tržišta: Shanghai Composite Index na novoj najvišoj razini u 7 godina

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Maj.2015, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Shanghai Composite Index na novoj najvišoj razini u 7 godina

TOKIO - Šangajsko je tržište i danas nadmašilo prosječnu izvedbu azijskih tržišta kapitala.

MSCI Asia Pacific Index porastao je pola postotka.

Shanghai Composite Index skočio je 1,6 posto, a honskoški Hang Seng Index podignut je 1,5 posto, oba na najviše razine u sedam godina. Dobitnik dana u Šangaju bio je China Shipbuilding Industry koji je uzletio 10 posto dok je China State Construction Engineering Corp podignut 1,9 posto.

Hong Kong Exchanges >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << and Clearing podignut je 5,3 posto, na naovi povijesni rekord nakon informacije da će Kina i Hong uzajamno priznati fondove. To bi značilo da će fondovi sa sjedištem u Hong Kongu ili Kini moći biti prodavani na tim tržištima, počevši od 1. srpnja.

Nikkei 225 danas je stagnirao nakon što je na početku trgovine nakratko dostaknuo novu najvišu razinu u 15 godina. Toshiba je i dalje u fokusu nakon što je Nikkei business daily izvijestio da kompanija neće isplatiti završnu dividendu za tekuću fiskalnu godinu i to zbog kašnjenja objave poslovnih rezultata. Dionice su oslabile 0,4 posto. Suntory Beverage&Food objavio je kako kupuje "strojno" poslovanje Japan Tobaccoa za 150 milijardi jena. Dionice Suntoryja oslabile su 0,8 posto, a Japan Tobaccoa 0,1 posto.

Australski S&P ASX 200 dotaknuo je najvišu razinu u tri tjedna zbog uzleta Fortescue Metalsa. Australian Financial Review objavio je kako je ova rudarska kompanija vodila pregovore s ulagačima iz Kine. Dionice Fortescue Metalsa uzletjele su 8,5 posto. Woodside Petroleum podignut je 0,9 posto, a Santos 0,7 posto. I financijski je sektor zaslužan za rast indeksa. Dobitnike je predvodio Westpac koji je ojačao 1,9 posto.

Korejski Kospi je oslabio, a glavni su krivci bile najjače sastavnice poput Samsung Electronicsa koji je spušten 0,8 posto te Hyundai Motorsa koji je srezan 1,2 posto. Članica Samsungova holdinga Cheil Industries i Samsung C&T objavili su planove za spajanje koje će stvoriti kompaniju s godišnjim prihodima od 34 bilijuna wona. Obje su dionice uzletjele po maksimalnih 15 posto. Hotel Shilla podignut je 3,2 posto na krilima informacija o zajedničkom ulaganju s Hyundai Developmentom u veliku duty-free trgovinu u centru Seula.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.