Azijska tržišta: Rast indeksa, trgovina oprezna

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Okt.2019, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Rast indeksa, trgovina oprezna

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica danas porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,3 posto, nadoknadivši manji dio gubitaka od prethodnih dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << porasle između 0,3 i 0,5 posto. U Singapuru i Hong Kongu su blago pale, dok se u Šangaju zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon dva dana oštrog pada.

Nakon što je početkom tjedna objavljeno da je proizvodna aktivnost pala na najniže razine u posljednjih 10 godina, što je izazvalo oštar pad cijena dionica, jučer objavljeni slabiji nego što se očekivalo podatak o uslužnoj aktivnosti potvrdio je da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava.

Unatoč tome, Wall Street je porastao jer su ojačale špekulacije o daljnjem smanjenju ključnih kamatnih stopa američke središnje banke.

Nakon slabih gospodarskih pokazatelja, jučer su trgovci na tržištu novca podigli izglede za smanjenje kamata Feda u listopadu na gotovo 90 posto, dok su još početkom tjedna ti izgledi iznosili 40 posto.

"Slabost pokazatelja, posebice iz neproizvodnog sektora, mogla bi potaknuti Fed na smanjenje kamata treći put ove godine", kaže Kim Forrest, direktorica u tvrtki Bokeh Capital Partners.

Ulagači se sada nadaju da bi, osim u listopadu, Fed mogao smanjiti kamate još jednom do kraja godine, ukupno četiri puta od početka godine.

"Na kritičnoj smo točki. Usporava se rast globalnog gospodarstva, kao i američkog, zbog trgovinskih sukoba i nesigurnosti po pitanju trgovinske politike. No, tržište voli jeftin novac, a kada ga dobije, tada poraste", kaže Ben Phillips, direktor u tvrtki EventShares.

U fokusu ulagača danas će biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u jer bi, ako i ono bude slabije od očekivanja analitičara, mogle ojačati špekulacije o smanjenju kamata Feda.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u rujnu broj zaposlenih povećan za 145.000, više nego mjesec dana prije, kada je posao našlo 130.000 osoba.

Ulagači su oprezni i zbog novog trgovinskog sukoba. Nakon što je američka vlada u srijedu najavila uvođenje carina od 25 posto na europske proizvode, u ukupnoj vrijednosti od oko 7,5 milijardi dolara, zbog nelegalnih europskih subvencija Airbusu, jučer je Europska komisija najavila protumjere istog intenziteta.

Na valutnim se tržištima, pak, dolar našao pod pritiskom jer su ojačale špekulacije da bi Fed zbog usporavanja rasta gospodarstva mogao smanjiti kamatne stope.

Zbog toga je jutros cijena eura dosegnula 1,0985 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0965 dolara.

Američka je valuta oslabila i prema japanskoj, pa je tečaj dolara skliznuo s jučerašnjih 106,95 na 106,75 jena, blizu najniže razine u mjesec dana.

Od početka tjedna dolar je prema jenu oslabio 1,1 posto, a prema euru 0,3 posto.

A cijene su nafte blago porasle nakon jučerašnjeg pada. Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 0,35 posto, na 52,65 dolara.

No, od početka tjedna na gubitku je 5,8 posto jer se ulagači plaše da će zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva oslabiti potražnja za energentima.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.