Azijska tržišta: Poruke iz Washingtona spustile indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Jan.2020, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Poruke iz Washingtona spustile indekse

TOKIO - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale jer je uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine ulagače pokolebala poruka Washingtona da carine na kineski uvoz ostaju na snazi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 0,4 i 0,7 posto. U Australiji su, pak, blago porasle.

Na azijskim su burzama, kao i jučer na Wall Streetu, cijene dionica pale nakon što je ministar financija SAD-a Steven Mnuchin kazao da će Washington zadržati carine na uvoz kineskih proizvoda dok ne bude postignut dogovor i o drugoj fazi sporazuma.

A dogovor o drugoj fazi ne se očekuje prije završetka predsjedničkih izbora u SAD-u u studenome.

Ukidanje carina ovisit će o tome pridržava li se Peking prve faze trgovinskog sporazuma, koji bi trebao biti potpisan u srijedu u Washingtonu.

Posljednjih tjedana cijene su dionica snažno rasle jer se ulagači nadaju da će sporazum između SAD-a i Kine pozitivno utjecati na oba gospodarstva i zarade kompanija.

Prema prvoj fazi sporazuma, Kina bi u iduće dvije godine trebala kupiti gotovo 80 milijardi dolara vrijedne američke poljoprivredne proizvode, više od 50 milijardi dolara vrijedne energente i američke usluge u vrijednosti od 35 milijardi dolara.

Očekivalo se da će zauzvrat Washington smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, no sada je to dovedeno u pitanje.

„Ne bismo trebali očekivati daljnje ukidanje carina do predsjedničkih izbora u studenome, što znači da bi ovakav sporazum vrijedio za cijelu 2020. godinu", kaže Tapas Strickland, direktor u National Australia Bank.

Analitičari sada procjenjuju kako bi Kina mogla kupiti toliko roba i usluga iz SAD-a, a da ne ugrozi trgovinske veze s drugim dobavljačima i našteti domaćim proizvođačima.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan prema košarici valuta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,38 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,37 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 110,05 na 109,90 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1130 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1135 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 0,21 posto, na 58,10 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,19 posto, na 64,35 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najvažnije valute s minimalnim oscilacijama

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Jan.2020

LONDON - Na međunarodnim tržištima valuta u srijedu nisu zabilježene veće promjene tečajeva najznačajnijih svjetskih valuta budući da investitori nisu skloni većim aktivnostima uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između Washingtona i Pekinga...Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.