Azijska tržišta: Pad indeksa uoči poruka Feda

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Okt.2015, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Pad indeksa uoči poruka Feda

TOKIO - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer nema vijesti koje bi potaknule tržišta i jer su ulagači oprezni uoči poruka Feda koje se očekuju danas poslijepodne.

Analitičari ne očekuju da će Fed povećati ključne kamatne stope jer je situacija u svjetskom gospodarstvu nestabilna, no analitičari kažu da bi tržišta mogla reagirati na Fedove ocijene situacije u američkom i globalnom gospodarstvu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << indeks u 7,00 sati bio u plusu oko 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Šangaju i Singapuru pale između 0,2 i 0,7 posto.

Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,6 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

"Nitko ne očekuje da će Fed danas povećati kamate i ne bi nas čudilo da se suzdrži od bilo kakvih jasnih signala da ih kani povećati do kraja godine", kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Fed je u delikatnoj poziciji jer je prošloga tjedna kineska središnja banka ponovno smanjila kamatne stope, već šesti puta od studenoga prošle godine, dok je Europska središnja banka (ECB) najavila da bi mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku ako to bude potrebno kako bi se ubrzali rast inflacije i gospodarstva eurozone.

Ulagači su se nadali i da će japanska središnja banka u petak dodatno olabaviti monetarnu politiku zbog niske inflacije i moguće recesije u trećem po veličini svjetskom gospodarstvu.

Međutim, nakon posljednjih napisa u japanskim medijima, ta su očekivanja splasnula.

"I dok poruke ECB-a i kineskih monetarnih vlasti mogu podržati američka tržišta i olakšati Fedu povećanje kamata u prosincu, razlozi zašto središnje banke dodatno popuštaju monetarnu politiku i moguće posljedice toga na dolar mogli bi odvratiti Fed od zaoštravanja monetarne politike", kaže Kathy Lien.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.