Azijska tržišta: Oštar pad indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Maj.2016, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa

TOKIO – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica oštro pale jer ulagače zabrinjavaju slabost globalnog gospodarstva i deflacijske prijetnje, što izaziva pad cijena sirovina.

Cijene dionica na azijskim burzama u srijedu su oštro pale, slijedeći jučerašnja kretanja na Wall Streetu gdje su izbrisani svi dobitci od prethodnoga dana.

Razočaravajući pokazatelji o aktivnosti u kineskom i britanskom proizvodnom sektoru, zajedno sa smanjenim procjenama rasta >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << gospodarstva i inflacije od strane Europske komisije, navele su ulagače na oprez.

Pad su potaknuli i slabi ekonomski pokazatelji iz Kine te deflacijske prijetnje, što izaziva pad cijena sirovina.

Dow Jones je oslabio 0,78 posto, na 17.750 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,87 posto, na 2.063 boda, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 4.763 boda.

U Hong Kongu su u 7,30 sati cijene dionica bile na gubitku oko 1 posto, dok su u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 1,1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica je , bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1,1 posto. U Japanu se zbog praznika ne radi do četvrtka.

"Nakon blagog uspona gospodarskih pokazatelja u ožujku, što je potaknulo nadu u ubrzanje aktivnosti, zamah je prošloga mjeseca ponovno oslabio. Velika azijska tržišta i dalje razočaravaju: Japan još uvijek tone, a Kine i Indija klize", kaže Frederic Neumann, direktor u banci HSBC.

Proizvodnja u Kini i dalje u silaznoj putanji

Ulagače na svjetskim burzama ponovno zabrinjava Kina, nakon što je jučer objavljeno da su u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu aktivnosti u proizvodnom sektoru u travnju oslabile već 14. mjesec zaredom.

To je izazvalo strahovanja ulagača od slabljenja potražnje za sirovinama, s obzirom da je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, pa su pale njihove cijene.

Tako je cijena nafte skliznula drugi dan zaredom, za 2,5 posto, zbog čega su se pod pritiskom našle dionice u energetskom sektoru. S&P indeks tog sektora bio je jučer najveći gubitnik, s padom od 2,2 posto. Jutros se, pak, cijene održavaju na jučerašnjim razinama, pa se na londonskom tržištu barelom trguje po 44,90 dolara, a na američkom po 43,65 dolara.

No, ni većina ostalih sektora nije prošla puno bolje jer su kvartalni poslovni rezultati kompanija anemični, dok makroekonomski pokazatelji iz SAD-a i drugih najvećih svjetskih gospodarstava nisu impresivni.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.