Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi pad indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Avg.2015, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi pad indeksa

TOKIO - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer ulagači ne žele značajnije mijenjati pozicije uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo naznačiti kada će američki Fed povećati kamatne stope.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Singapuru i Hong Kongu.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju porasli su, pak, između 0,4 i 1,3 posto, dok je MSCI >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u blagom minusu.

Pozitivno na tržišta utječe stabilizacija kineskih burzi, nakon što su tamošnje vlasti uvele niz mjera da bi zaustavile pad cijena dionica koje su u od lipnja potonule više od 30 posto.

Jučer je nastavljen niz slabih makroekonomskih izvješća koja ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva. Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, jučer su oštro, oko 5 posto, pale cijene nafte, zaronivši na najnižu razinu u šest mjeseci. Međutim, jutros su se cijene 'crnog zlata' ponešto oporavile. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,7 posto, na 45,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 49,50 dolara.

Podršku tržištima pružaju i špekulacije kako Fed neće već u rujnu povećati ključne kamatne stope zbog slabosti gospodarstva i opasnosti od deflacije.

Naime, jučer objavljeni podaci pokazali su da se rast aktivnosti u proizvodnom sektoru SAD-a usporava, dok će zbog daljnjeg pada cijena nafte dodatno oslabiti inflacijski pritisci.

Zbog toga ulagači s nestrpljenjem čekaju izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će pokazati kakva je situacija na američkom tržištu rada. O poboljšanjima na tom tržištu, naime, najviše ovisi kada će Fed povećati kamate.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u srpnju broj zaposlenih porastao za 225.000, a da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 5,3 posto.

Azijski su ulagači oprezni i zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu, drugi dan zaredom, što je ponjaviše posljedica pada dionica u energetskom sektoru zbog pada cijena nafte.

I na valutnim tržištima jutros vlada oprez. Tečaj dolara blago je porastao prema japanskoj valuti, na 124,05 jena. Dolar je blago ojačao prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula na 1,0950 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.