Azijska tržišta: Očekivanja rasta kamatnih stopa spustila indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Nov.2015, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Očekivanja rasta kamatnih stopa spustila indekse

TOKIO - Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica pale, dok je dolar ojačao, jer bi američka središnja banka do kraja godine mogla povećati ključne kamatne stope.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1 posto, a snažno su, više od 2 posto, skočile i cijene dionica u Šangaju.

Međutim, burzovni indeksi u Hong Kongu stagniraju, dok su u Južnoj Koreji, Australiji i drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tržištima skliznuli između 0,2 i 0,9 posto. Stoga je, nakon dva dana rasta, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen u izvješću Kongresu kazala da se očekuje nastavak rasta američkog gospodarstva tempom koji inflaciju pokreće prema ciljanim razinama središnje banke.

Ako nadolazeće informacije potvrde te procjene, u prosincu bi bilo moguće povećanje kamata, kazala je predsjednica američke središnje banke.

"Njezini komentari potvrđuju da je povećanja kamata u prosincu Fedov osnovni scenarij", kaže Tomoaki Shishido, strateg u tvrtki Nomura Securities.

A jučer objavljeno izvješće konzultantske kuće ADP pokazalo je da je u listopadu američki privatni sektor otvorio 182.000 novih radnih mjesta, nešto više od očekivanja, što ukazuje na daljnje poboljšanje situacije na tržištu rada i stabilan rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Premda bi to bila potvrda da američko gospodarstvo stabilno raste, povećanje kamata Feda u prosincu došlo bi u najgore vrijeme za izvozno usmjerena azijska gospodarstva koja su pod pritiskom usporavanja rasta Kine i globalne trgovine.

"Zemlje u razvoju suočene su s čeonim vjetrovima, posebice zbog povijesne tranzicije Kine od rasta poticanog proizvodnjom i usporavanja globalne trgovine", kaže Jeremy Lawson, ekonomist u tvrtki Standard Life Investments.

A da azijska gospodarstva osjećaju pritisak, pokazuju oprezne poruke središnjih banaka od Australije do Tajlanda, kao i podatak o padu prometa u trgovini na malo u Hong Kongu sedam mjeseci zaredom.

Tržišta su pod pritiskom i zbog anemičnih poslovnih rezultata azijskih kompanija. Prema analizi Morgan Stanleya, kompanije koje su dosad objavile poslovna izvješća podbacile su po pitanju očekivanih zarada za 6,5 posto. Nešto je bolja situacija u Japanu, ali ni rezultati tamošnjih kompanija nisu impresionirali.

Ipak, u Tokiju su cijene dionica jutros znatno porasle jer je ulagače ohrabrio rast tečaja dolara prema jenu. Slabljenje jena pozitivno utječe na konkurentnost japanskih proizvoda na svjetskom tržištu.

Snažno su porasle i cijene dionica u Kini, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama, s obzirom na poruke tamošnjih vlasti da bi se rast gospodarstva trebao kretati oko 7 posto.

A na valutnim je tržištima dolar naglo ojačao nakon jučerašnjih poruka Janet Yellen o mogućem povećanju kamata ove godine.

Sinoć je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 121,72 jena, najvišu razinu u dva mjeseca. Jutros je, pak, skliznuo na 121,45 jena, no to je i dalje više nego jučer u ovo doba kada je iznosio 121,10 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa se cijena eura trenutačno kreće oko 1,0870 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0955 dolara. Sinoć je u jednom trenutku skliznula na 1,0843 dolara, najnižu razinu u tri i pol mjeseca.

A nakon što je objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna porasle, jučer su cijene ′crnog zlata′ pale više od 3 posto, izgubivši dobitke od početka tjedna.

Na londonskom se tržištu jutros cijena barela kreće oko 48,90 dolara, dok je u utorak iznosila 50,90 dolara, najviše u tri tjedna.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.