Azijska tržišta: Novo potonuće u Šangaju

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Jun.2018, 07:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Novo potonuće u Šangaju

TOKIO - Na većini azijskih tržišta danas su indeksi porasli, nakon oštrog pada dan prije, no burza u Šangaju i dalje je pod pritiskom zbog trgovinskih napetosti između dvaju najvećih svjetskih ekonomija nakon što je Washington najavio nove carine na uvoz kineskih proizvoda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je jučer potonuo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 2,1 posto i zaronio na najnižu razinu od početka veljače.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros u plusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,6 i 1 posto. U Šangaju su, međutim, pale 0,6 posto.

Blagi oporavak većine azijskih burzi zahvaljuje se, kažu analitičari, tehničkoj korekciji nakon što su jučer cijene dionica oštro pale.

U Šangaju su, međutim, cijene dionica i dalje pod pritiskom, nakon što su jučer potonule 3,8 posto i zaronile na najniže razine u dvije godine.

Posljedica je to strahovanja ulagača od trgovinskog rata jer se tenzije između SAD-a i Kine ne smiruju nakon što je u petak Washington objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na koje će naplaćivati carinu od 25 posto, a Peking uzvratio istom mjerom.

Tenzije su dodatno porasle nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump u ponedjeljak zaprijetio novim carinama od 10 posto na uvoz 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda, a Kina najavila protumjere sličnog intenziteta.

Sinoć je Bijela kuća poručila da Peking podcjenjuje odlučnost predsjednika Trumpa da uvede nove carine.

„Ulagači se počinju plašiti da bi sva ta retorika o trgovini mogla biti i nešto više od same pregovaračke taktike", kaže Emily Roland, direktorica u tvrtki John Hancock Investments.

Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Ulagači se plaše da bi trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava mogao izazvati poremećaje u globalnoj trgovini i gospodarstvu.

Cijene nafte blago porasle

A cijene su nafte jutros blago porasle. Na američkom je tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 65,30 dolara. No, analitičari ANZ-a upozoravaju da bi rast trgovinskih napetosti i neslaganje unutar OPEC-a uoči sastanka članica u petak mogli pritisnuti cijene 'crnog zlata'.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,05 bodova, dok se jučer u ovo doba kretao ispod razine od 95 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 110,10 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,90 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,1635 na 1,1580 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Azijske berze: Novo potonuće u Šangaju

Izvor: Capital.ba, 20.Jun.2018

TOKIO, Na većini azijskih berza danas su indeksi porasli, nakon oštrog pada dan prije, no berza u Šangaju i dalje je pod pritiskom zbog trgovinskih napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije nakon što je Washington najavio nove carine na uvoz kineskih proizvoda. MSCI indeks azijsko-pacifičkih...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.