Azijska tržišta: Nikkei 225 najjači u 15 godina

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Maj.2015, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Nikkei 225 najjači u 15 godina

TOKIO - Bolji od očekivanja podatak o rastu japanskog BDP-a podigao je tokijsko tržište na najvišu razinu u petnaest godina.

Ostala tržišta imala su mješovitu izvedbu baš kao i Wall Sreet sinoć.

Japanski je BDP porastao 2,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečju i tako nadmašio očekivanja koja su procjenjivala rast na 1,5 posto.

Nikkei 225 uzletio je na 20.247 bodova, najvišu razinu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << od lipnja 2000. godine. Financijski sektor i sektori okrenuti potrošačima bili su najveći dobitnici. Proizvođač hrane Nisshin Group uzletio je 5 posto, a dobitnik je dana bio kozmetički brend Shiseido koji je skočio 6 posto. Banke su također bile u plusu. Sumitomo Mitsui Financial Group porastao je 1,8 posto, a Resona Holdings 2,3 posto. Takata je opet bila među gubitnicima, potonula je deset posto nkoan što je objavila da če udvostručiti broj povučenih zračnih jastuka (na 34 milijuna vozila).

Shanghai Comnposite Index porastao je 1 posto. Transpoortni sektor bio je u polusu zbog nižih cijena nafte. China Southwern Airlines i China Eastern Airlines skočili su više od 5 posto dok je Air China podignuta 3,4 posto.

U Hong Kongu je indeks spušten 0,2 posto. HSBC je izgubio 0,1 posto nakon odluke o neghativnim kamatnim stopama.

Australski S&P ASX 200 Index malo se oporavio nakon što je u prijepodnevnom dijelu trgovine pao na najnižu razinu od 30. siječnja. Santos je izguboio 3,8 posto, a Woodside Petroleum i Oil Search 0,3 odnsosno 0,7 posto zbog padajućih cijena nafte. Rudarski je sektor nastavio gubiti. Fortescue Metals oslabio je 7 posto a BHP Billiton 3 posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.