Azijska tržišta: Nastavak rasta indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Mar.2017, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Nastavak rasta indeksa

TOKIO - Na azijskim burzama u petak su cijene dionica dodatno porasle, povećavši dobitke u ovom tjednu, dok je dolar oslabio jer je malo vjerojatno da će američki Fed ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju pale 0,5 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasli su, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pak, između 0,1 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, pa je od početka tjedna na dobitku 3,5 posto.

Na tržištima vlada dobro raspoloženje jer nakon povećanja kamata u srijedu američka središnja banka nije nagovijestila ubrzanje tempa povećanja cijene novca.

Azijski su ulagači zbog toga odahnuli jer su se plašili da bi brže povećanje kamata u SAD-u moglo izazvati odljev kapitala iz zemalja u razvoju.

No, trguje se suzdržano jer nema vijesti koje bi podržale daljnji osjetniji rast cijena dionica, koje su od početka godine znatno ojačale.

"Dionice ostaju kratkoročno ranjive zbog mogućeg povlačenja ulagača, s obzirom da su u cijene ugrađene mnoge dobre vijesti", kaže Shane Oliver, direktor u tvrtki AMP Capital.

Pozitivno na tržišta utječe i oporavak cijena nafte, nakon što su početkom tjedna pale na najniže razine u tri i pol mjeseca.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,2 posto, na 48,85 dolara, pa je od početka tjedna u plusu 0,7 posto. Na londonskom je tržištu, pak, barel poskupio 0,1 posto, na 52,80 dolara, povećavši tjedni dobitak na 0,8 posto.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom jer su ulagači razočarani što Fed nije najavio brži tempo povećanja kamata.

Jutros se tečaj američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 113,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,40 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura dosegnula 1,0775 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0745 dolara.

Od početka tjedna dolar je prema jenu na gubitku 1,2, a prema euru 0,9 posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.