Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index u deset dana skočio 11%

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Okt.2015, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index u deset dana skočio 11%

TOKIO - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nastavljajući trend od prošloga tjedna, što se zahvaljuje oporavku cijena sirovina nakon oštrog pada posljednjih mjeseci.

Na burzama u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju cijene su dionica u 7,30 sati bile u plusu između 0,3 i 3,3 posto, dok su u Singapuru i Australiji pale između 0,1 i 0,7 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto.

Od početka listopada taj je indeks osvojio impresivnih 11 posto, što se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka središnja banka povećanje ključnih kamatnih stopa odgoditi do iduće godine. To znači da će rekordno niska cijena novca još neko vrijeme podržavati tržište.

Podršku tržištu pruža i oporavak cijena nafte i sirovina, nakon oštrog pada posljednjih mjeseci. Prošloga su tjedna cijene sirovina snažno porasle, što je potaknulo rast vrijednosti dionica u energetskom i rudarskom sektoru.

I na početku ovoga tjedna nastavljen je uspon cijena nafte jer su posljednji podaci pokazali da su američke kompanije prošloga tjedna smanjile broj bušotina već šesti tjedan zaredom.

Zahvaljujući tome, jutros je cijena nafte na londonskom tržištu ojačala daljnjih 0,4 posto, na 52,85 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela porasla 0,6 posto, na 49,90 dolara.

Pozitivno na tržišta utječe i nada ulagača da su cijene kineskih dionica dotaknule dno, nakon oštrog pada u proteklom tromjesečju, ta da će mjere tamošnjih vlasti zaustaviti pad stope rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Kineski mediji pišu kako je jedan dužnosnik tamošnje središnje banke kazao kako je korekcija kineskih cijena dionica "gotovo završena".

I dok procjene da će Fed odgoditi povećanje kamata do iduće godine pozitivno utječu na tržišta kapitala, na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom.

Jutros je dodatno oslabio prema europskoj valuti, pa je cijena eura porasla s 1,1355 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,1375 dolara, novu najvišu razinu u tri tjedna.

U odnosu pak na japansku valutu, tečaj dolara skliznuo je na 120,15 jena, dok je u petak iznosio 120,25 jena.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.