Azijska tržišta: Kineske brojke proširile optimizam

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Apr.2016, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Kineske brojke proširile optimizam

TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu su cijene dionica snažno porasle jer su dobri pokazatelji iz Kine potaknuli nadu da se tamošnje gospodarstvo stabilizira, što je podržalo cijene sirovina i sklonost ulagača prema riziku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,6 i 2,3 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 1,4 posto.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo podacima o vanjskoj trgovini Kine. Izvoz je u ožujku skočio 11,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je prvi rast od lipnja, dok je uvoz pao 7,6 posto.

To je potaknulo nadu ulagača da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva stabilizira nakon dugog razdoblja usporavanja.

"Podaci su znatno bolji nego što se očekivalo, što bi kratkoročno moglo podržati sklonost prema rizičnijim investicijama. Uz to, ulagači se nadaju da bi podaci o kineskom BDP-u u prvom tromjesečju, koji će biti objavljeni u petak, mogli pozitivno iznenaditi", kaže Zhou Hao, ekonomist u Commerzbank.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, stabilizacija rasta njezinog gospodarstva mogla bi potaknuti potražnju za sirovinama, pa su jutros porasle cijene bakra i željezne rudače, što pozitivno utječe na dionice u rudarskom sektoru.

Međutim, cijene nafte jutros su pale, nakon što su jučer dosegnule najviše razine u četiri mjeseca jer je ulagače ohrabrila vijest da su, uoči sastanka najvećih svjetskih proizvođača u Dohi u nedjelju, Rusija i Saudijska Arabija možda postigle dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

Nakon jučerašnjeg skoka za 3,3 posto, na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 27 centi, na 44,32 dolara. Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio 38 centi, na 41,79 dolara, nakon što je jučer poskupio 4,5 posto.

Snažan rast tokijskog Nikkei indeksa zahvaljuje se i nadi ulagača da je jačanja jena prema dolaru zaustavljeno, nakon što je početkom tjedna tečaj američke valute skliznuo na najnižu razinu u 17 mjeseci.

Oporavak dolara prema jenu pozitivno bi utjecao na konkurentnost japanskih izvoznih proizvoda na inozemnim tržištima.

Na valutnim je tržištima, naime, dolar jutros ojačao, nakon što je danima bio pod pritiskom jer američka središnja banka najvjerojatnije neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Jutros se tečaj dolara kreće oko 108,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 108,20 jena. Tako se dodatno odmaknuo od 107,63 jena, najniže razine od listopada 2014. godine, na koju je skliznuo u ponedjeljak.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je jutros cijena eura pala na 1,1365 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1405 dolara.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros dosegnuo 94,14 bodova, dodatno se odmaknuvši od 93,74 boda, najniže razine u posljednjih osam mjeseci, na koju je skliznuo u ponedjeljak.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.