Azijska tržišta: Kineska odluka podigla indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Nov.2019, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Kineska odluka podigla indekse

TOKIO - Na azijskim su burzama danas porasle cijene dionica nakon što je ulagače iznenadila kineska središnja banka smanjenjem ključne kamatne stope po prvi put od 2015. godine, što je potaknulo špekulacije o dodatnim poticajnim gospodarskim mjerama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,2 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << posto dok su cijene dionica u, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu ojačale između 0,1 i 1 posto. U Australiji i Južnoj Koreji su, pak, pale oko 0,3 posto.

Kineska središnja banka iznenadila je jutros ulagače smanjenjem repo stope za pet baznih bodova, na 2,50 posto. Zahvaljujući tome, burzovni indeksi u Šangaju nadoknadili su početne gubitke i trenutno su u plusu oko 0,3 posto.

Potez središnje banke potaknuo je nade ulagača u dodatne poticajne mjere u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu, ali i u pozitivan ishod trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Kineski državni mediji izvijestili su u subotu da su dvije strane održale konstruktivne telefonske razgovore u petak na visokoj razini, uključujući Liu Hea, zamjenika kineskog premijera, Roberta Lighthizera, trgovinskog predstavnika SAD-a, te Stevena Mnuchina, ministra financija SAD-a.

To je podržalo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 97,94 boda dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 98,00 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 108,80 jena.

No, američka je valuta blago oslabila prema europskoj pa je cijena eura dosegnula 1,1058 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1050 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nastavljajući uzlaznom putanjom treći tjedan zaredom.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala 10 centi, na 57,82 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 2 centa, na 63,32 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Kineska središnja banka smanjila kratkoročnu kamatu prvi put od 2015.

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Nov.2019, 09:26

PEKING - Kineska središnja banka smanjila je kamatnu stopu za kratkoročne pozajmice po prvi put u posljednje četiri godine, u nastojanju da podupre posustali gospodarski rast u kontekstu otegnutog trgovinskog sukoba sa Sjedinjenim Državama...Narodna banka Kine smanjila je u ponedjeljak kamatnu stopu...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.