Azijska tržišta: Indeksi u padu treći tjedan zaredom

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Avg.2015, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi u padu treći tjedan zaredom

TOKIO - Na azijskim burzama u petak su se najvažniji indeksi zadržali na putu gubitka treći tjedan zaredom, dok je tečaj američke valute ojačao uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo potaknuti Fed na prvo podizanje kamatnih stopa u zadnjih gotovo 10 godina.

Japanski Nikkei ojačao je oko 7 sati 0,2 posto, nadoknadivši ranije gubitke izazvane dobitonosnim prodajama dionica, nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << japanska središnja banka nije mijenjala svoju monetarnu politiku, zadržavši na snazi program stimulativnih mjera.

No, MSCI indeks azijskih burzi izuzev japanske bio je jutros 0,2 posto u minusu, tako da je od početka tjedna na gubitku 1,5 posto, pritisnut slabošću američkog tržišta dionica uslijed razočaravajuće sezone objave poslovnih rezultata.

Uz to, izgledi za podizanjem kamatnih stopa u SAD-u uzrokuju povlačenje kapitala sa tržišta u razvoju, a investitori su oprezni u vezi ulaganja na azijske burze i nakon nedavnog oštrog potonuća kineske burze, kao i pada cijena sirovina.

Odražavajući promjene u portfelju globalnih investitora, MSCI indeks svjetskih dionica od početka godine u plusu je 3 posto, dok je MSCI indeks dionica tržišta u razvoju pao za više od 6,5 posto.

Nove smjernice očekuju se od objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u u srpnju, budući da će ono utjecati na odluku Feda o podizanju kamatnih stopa. Ekonomisti očekuju da će ono pokazati 223.000 novih radnih mjesta u tome mjesecu.

"Današnje izvješće o američkom tržištu rada vjerojatno će biti i više u fokusu nego inače zbog toga što Fed prati taj pokazatelj radi konačne odluke o kamatnim stopama", navode stratezi Barclaysa.

Na valutnim tržištima, dolarov indeks stajao je danas na 97,86 bodova, te je na putu drugog tjednog dobitka, jer se investitori sve više fokusiraju na razlike u monetarnim politikama Feda i ostalih velikih središnjih banaka - ECB-a, Japana i Britanije.

Dolar je blago ojačao prema jenu na 124,789 jena u odnosu na dan ranije, dok je prema euru blago oslabio s jučerašnjih 1,0902 na 1,0914 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.