Azijska tržišta: Indeksi rasli, manje tenzija zbog Brexita

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Jul.2016, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi rasli, manje tenzija zbog Brexita

TOKIO - Nakon dva dana pada, na azijskim burzama u četvrtak su cijene dionica porasle jer su dobre gospodarske vijesti iz SAD-a ublažile strahovanja od posljedica ′Brexita′, dok se tečaj funte i dalje kreće na najnižim razinama u više od 30 godina.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Šangaju.

No, burzovni indeksi u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasli su >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << između 0,4 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva.

Aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a porasle su najbrže u posljednjih sedam mjeseci, što ukazuje na stabilan rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Pozitivno na tržišta utječe i uvjerenje ulagača da američki Fed neće u ovoj godini povećati ključne kamatne stope.

Jučer objavljeni zapisnik s posljednje sjednice Feda, održane prije referenduma u Britaniji 23. lipnja o izlasku iz Europske unije, pokazuje i da su prije odluke o ′Brexitu′ dužnosnici središnje banke bili vrlo oprezni.

Založili su se da kamate ostanu nepromijenjene dok se ne vidi kako će se razvijati situacija nakon britanskog referenduma. A s obzirom na poremećaje na financijskim tržištima nakon odluke o ′Brexitu′, malo je vjerojatno, kažu analitičari, da će Fed u ovoj godini povećati kamate.

S druge strane, očekuje se da će druge najveće središnje banke u svijetu, prije svih britanska, uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

"Bank of England poručila je da bi uskoro mogla smanjiti kamatne stope, a špekulira se i da bi japanska i europska središnja banka također mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku", kaže David Hensley, ekonomist u banci JPMorgan.

Špekulira se čak i da bi Fed mogao smanjiti kamate, ako podaci o zapošljavanju u SAD-u, koji će biti objavljeni danas poslijepodne, budu slabiji od očekivanja.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju broj zaposlenih povećan za 175.000, nakon što je mjesec dana prije otvoreno samo 38.000 novih radnih mjesta.

Pozitivno na tržišta utječe i stabilizacija cijena nafte, nakon pada u prva dva dana ovoga tjedna.

Nakon što je jučer porasla za više od 2 posto, jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala daljnjih 17 centi, na 47,65 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, barel poskupio 20-ak centi, na 48,95 dolara.

I dok je većina azijskih burzi jutros u plusu, tokijski Nikkei indeks oslabio je oko 0,4 posto, što je posljedica jakog jena jer to loše utječe na cjenovnu konkurentnost japanskih izvoznih proizvoda na inozemnim tržištima.

A na valutnim je tržištima britanska funta i dalje slaba, premda se ponešto oporavila od jučerašnjeg pada na samo 1,2798 dolara, novu najnižu razinu od 1985. godine. Jutros se kreće oko 1,2940 dolara.

S obzirom na najave britanske središnje banke o labavljenju monetarne politike, funta bi se ponovno mogla naći pod snažnim pritiskom, kažu analitičari.

I euro se jutros ponešto oporavio, pa se njegova cijena kreće oko 1,1100 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1050 dolara.

I dok je prema funti i euru oslabio, tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se kreće oko 100,90 jena.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Azijska tržišta: Indeksi pali, funta i dalje ispod 1,30 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Jul.2016, 09:33

TOKIO - Na azijskim burzama u petak su cijene dionica pale jer ulagači ne žele riskirati uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta...Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji,...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.