Azijska tržišta: Indeksi porasli, dolar najjači u 14 godina

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Dec.2016, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi porasli, dolar najjači u 14 godina

TOKIO - Na azijskim burzama su u srijedu cijene dionica porasle, zahvaljujući rekordima na Wall Streetu, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u 14 godina.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, a blago su pale i cijene dionica u Južnoj Koreji.

Međutim, burzovni indeksi u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasli su između 0,1 i 1,1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bez japanskih, oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, oporavivši se nakon nekoliko dana pada.

Azijske ulagače ohrabrili su novi rekordi Dow Jones i Nasdaq indeksa u jučerašnjem trgovanju na Wall Streetu.

Dow Jones udaljen je još samo 25 bodova od psihološki važne razine od 20.000 bodova, što se zahvaljuje nastavku uspona cijena dionica, započetog 8. studenoga, kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a.

Najveće svjetsko tržište dionica već je tjednima podržano optimizmom ulagača da će Trumpovi planovi o smanjenju poreza, povećanju ulaganja u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast gospodarstva.

Pozitivno na tržište utječu i povećane procjene japanske vlade o gospodarskom rastu, nakon što je jučer i tamošnja središnja banka poručila da, zahvaljujući jačanju inozemne potražnje i niskom tečaju jena, očekuje ubrzanje rasta trećeg po veličini svjetskog gospodarstva.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte, koje su se ponovno primaknule najvišim razinama u 17 mjeseci.

Na londonskom je tržištu jutros barel poskupio 26 centi, na 55,60 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela porasla 32 centa, na 53,62 dolara.

A na valutnim je tržištima vrijednost američkog dolara prema košarici valuta ponovno dosegnula najviše razine u 14 godina. To se zahvaljuje očekivanjima da će američka središnja banka idućih godina ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Naime, Trumpove bi politike, procjenjuje se, mogle ubrzati rast američkog gospodarstva, ali i inflacije, pa će Fed morati reagirati na to.

S druge strane, čini se da će japanska i europska središnja banka još dulje vrijeme voditi labavu monetarnu politiku.

Zahvaljujući tome, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo 103,10 bodova, a u jednom je trenutku dotaknuo 103,65 bodova, najvišu razinu od prosinca 2002. godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 117,65 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 117,35 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0405 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0415 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Azijske berze skočile, dolar na najvišem nivou u poslednjih 14 godina

Izvor: Capital.ba, 21.Dec.2016

TOKIO, Na azijskim berzama su u srijedu cijene akcija porasle, zahvaljujući rekordima na Wall Streetu, dok je vrijednost dolara prema korpi valuta dostigla najviši nivo u 14 godina. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,3 odsto, a blago su pale i cijene akcija u Južnoj...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.