Azijska tržišta: Indeksi pali zbog slabosti američke maloprodaje

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Maj.2017, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi pali zbog slabosti američke maloprodaje

TOKIO – Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i jučer na Wall Streetu, jer su ulagače zabrinule naznake slabosti potrošnje Amerikanaca.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na gubitku 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,4 i 0,8 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu i Šangaju porasli su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na gubitku 0,3 posto. Od početka tjedna taj je indeks na dobitku oko 1,5 posto.

Azijski su ulagači jutros oprezni jer su jučer na Wall Streetu cijene dionica pale oko 0,2 posto, nakon slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko velikih trgovačkih lanaca, kao što su Macy's i Kohl's.

Zbog pada prodaje tih trgovačkih lanaca, ulagači nestrpljivo čekaju podatke o prometu u trgovini na malo u travnju u SAD-u, koji će biti objavljeni u petak, a mogli bi pokazati da li Amerikanci manje troše u tradicionalnim trgovinama, a više putem e-trgovine ili su jednostavno smanjili potrošnju.

Ulagače zabrinjava i nastavak bure na političkoj sceni u Washingtonu nakon što je u utorak predsjednik SAD-a Donald Trump iznenada otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja.

Ulagači se plaše da će taj slučaj ponovno odvratiti pozornost Trumpove vlade od njegovih obećanja o smanjenju poreza i poticanju državne potrošnje, koja su poticala rast cijena dionica na Wall Streetu od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću.

"Veliko je pitanje hoće li zbog političkih prepucavanja u Washingtonu Trumpova vlada odgoditi uvođenje poticajnih gospodarskih mjera", kaže Bill Northey, direktor u U.S. Bank.

S druge strane, podršku tržištima pruža rast cijena nafte. Nakon što je jučer porasla više od 1 posto, jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala daljnjih 0,1 posto, na 47,85 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,1 posto, na 50,80 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar jutros stabilan, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 99,63 boda. Od početka tjedna porastao je otprilike 1 posto.

Jutros se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 114,15 jena.

I dok je prema japanskoj oslabila, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0860 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0870 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.