Azijska tržišta: Indeksi pali usprkos poskupljenju nafte

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Apr.2016, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi pali usprkos poskupljenju nafte

TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale s najviših razina u pet i pol mjeseci jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekih od najvećih američkih kompanija.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,3 i 0,7 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u pet i pol mjeseci. U odnosu na početak tjedna, i dalje je na dobitku oko 0,5 posto.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza velikih američkih kompanija.

Tako su jučer cijene dionica Vise, Starbucksa, Microsofta i Googleove krovne kompanije Alphabeta pale više od 4 posto.

"Globalna tržišta dionica rastu od ožujka, kada je predsjednica Feda Janet Yellen poručila da treba biti oprezan po pitanju povećanja kamata. No, za daljnji uspon trebat će poboljšanje gospodarskih temelja. Razočaravajući rezultati visokotehnoloških kompanija zasigurno će zaustaviti tržište", kaže Norihiro Fujito, analitičar u Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Utjehu ulagačima ne pruža ni rast cijena nafte. Jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla 1,4 posto, na 45,17 dolara, pa je od početka tjedna na dobitku 8,2 posto.

I na američkom je tržištu barel jutros poskupio 1,4 posto, na 43,78 dolara, dok je od početka tjedna ojačao 13 posto.

Od kada su u siječnju potonule na najniže razine u 12 godina, cijene nafte skočile su više od 65 posto, premda je ponuda i dalje veća od potražnje.

A na valutnim je tržištima prekinut uspon dolara, pa se jutros njegov tečaj prema japanskoj valuti kreće oko 109,40 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,75 jena.

Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je cijena eura porasla na 1,1305 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1295 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.