Azijska tržišta: Indeksi pali pod pritiskom kineskog usporavanja

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Avg.2015, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi pali pod pritiskom kineskog usporavanja

TOKIO - Na azijskim burzama u ponedjeljak ujutro oprezno se trgovalo, pri čemu su cijene dionica bile nadomak najniže razine u zadnjih godinu i pol dana, pod pritiskom novih pokazatelja koji upućuju na daljnje usporavanje kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijskih dionica bez japanskih oko 7,00 sati bio je u blagom minusu te se kretao oko najniže razine u zadnjih godinu i pol dana, koju je dotaknuo u srpnju. Od svibnja taj indeks je na gubitku 16 posto.

Istodobno, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << japanski Nikkei bio je u plusu 0,34 posto, dok je indeks burze u Hong Kongu bio u minusu 0,12 posto, a južnokorejski 0,31 posto.

Vijesti o još jednom padu kineskog izvoza, i to za 8,3 posto u srpnju, što je njegov najveći pad u zadnja četiri mjeseca, kao i o daljnjem padu proizvođačkih cijena, pokazuju da usporavanje kineske industrijske potražnje pogađa globalnu trgovinu.

"Tržišta počinju uračunavati u cijene strukturno niži gospodarski rast Kine i završetak tzv. superciklus cijena roba", kaže Yoshibori Shigemi, globalni strateg pri JPMorgan Asset Managementu.

Indeks cijena 19 temeljnih sirovina Thomson Reutersa CRB u minusu je trenutno 14 posto na godišnjoj razini, te se nalazi na najnižim razinama koje nisu viđene još od 2003. godine.

No, kineske burze jutros su rasle u očekivanju mogućeg restrukturiranja brodarske industrije, kao i nade tržišnih sudionika kako manje volatilno trgovanje znači da su fondovi završili s rasprodajama dionica. Kineski CSI300 indeks tako je bio u plusu gotovo 3 posto, a indeks šangajske burze 3,2 posto.

I dok su ekonomisti već neko vrijeme predviđali usporavanje tempa kineskog gospodarstva nakon godina snažnog rasta, investitori su ipak ostali iznenađeni oštrim usporavanjem i utjecajem toga na tržišta u nastajanju.

U šest mjeseci do svibnja, obujam svjetske trgovine smanjio se za otprilike 4 posto na godišnjoj razini, a takva stopa pada nije zabilježena od globalnih recesija 2001. i 2009. godine, podaci su ekonomista BNP Paribasa. Većina tog pada bila je uzrokovana neprestanim usporavanjem u Kini.

I poslovni rezultati azijskih kompanija potvrđuju takav trend. Gotovo 32 posto kompanija iz MSCI indeksa azijskih dionica koje su do sada objavile rezultate, više od polovine smanjilo je procjene zarade po dionici, podaci su stratega Credit Suissea.

Kinesko gospodarsko usporavanje dolazi u posebno osjetljivo vrijeme za tržišta u razvoju jer se očekuje da će Fed uskoro početi podizati kamatne stope, po prvi puta u zadnjih 10 godina, što će izazvati daljnji udarac valutama tržišta u nastajanju i robama.

Izgledi za podizanjem kamatnih stopa u SAD-u čine američku valutu atraktivnijom investitorima. Nakon što je u petak objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u u srpnju, koje je pokazalo da je u tome mjesecu bilo otvoreno 215.000 novih radnih mjesta, dolarov indeks, koji mjeri kretanje dolara prema šest svjetskih valuta, dosegnuo je 98,334 boda, najvišu razinu od kraja travnja. U ponedjeljak je na valutnim tržištima ponešto oslabio i trenutno iznosi 97.670 bodova.

Tečajem eura, pak, trgovalo se po 1,0957 dolara i 124,35 jena.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.