Azijska tržišta: Indeksi najjači u dva i pol mjeseca

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Jun.2018, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi najjači u dva i pol mjeseca

TOKIO - Na azijskim su burzama danas cijene dionica porasle, dosegnuvši najvišu razinu u dva i pol mjeseca, što se zahvaljuje dobrim gospodarskim pokazateljima i jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,4 posto i dosegnuo najvišu razinu u dva i pol mjeseca.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,6 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu treći dan zaredom, zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta američkog gospodarstva i smanjenju strahovanja od trgovinskog rata.

Zabrinutosti ulagača u vezi s trgovinskim napetostima splasnule su, naime, nakon što je jučer iz Bijele kuće poručeno da će predsjednik SAD-a Donald Trump na predstojećem summitu skupine G7 najrazvijenijih svjetskih gospodarstava razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.Premda Washington nije odstupio od svojih čvrstih stavova, napetosti su, kažu analitičari, splasnule.

Napetosti između SAD-a i njegovih trgovinskih partnera traju još od ožujka, kada je Trump prvi put najavio carine na uvoz metala. Od tada te napetosti rastu ili padaju, ovisno o tome odobri li Washington nekim zemljama izuzeće od carina ili ne.

Prošloga su tjedna ojačale jer je Washington uveo carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika, a te su zemlje najavile protumjere, pri čemu prednjači Meksiko koji je već uveo carine na uvoz čelika, svinjetine i bourbona iz SAD-a.

Vode se i pregovori o trgovini između SAD-a i Kine, a Washington je poručio da razmatra ponudu iz Pekinga prema kojoj bi Kina dodatno povećala svoj uvoz američkih proizvoda za 70 milijardi dolara godišnje jer želi izbjeći trgovinski rat.

A cijene su se nafte jutros oporavile od jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,5 posto, na 75,70 dolara, a po istoj je stopi porasla i cijena nafte na američkom tržištu, dosegnuvši 65,05 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,52 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,85 na 110,05 jena. No američka je valuta osjetno oslabila u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1790 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1725 dolara.

Uspon eura započeo je jučer nakon što je Peter Praet, glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB), kazao da je zbog snažnog rasta središnja banka sigurna da se inflacija kreće prema ciljanim razinama. To, kažu analitičari, povećava mogućnost da će čelnici ECB-a na sjednici sljedećeg tjedna progovoriti o ukidanju poticajnog programa kupnje obveznica.

A to bi značilo da bi ECB uskoro mogla početi stezati monetarnu politiku nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i vodila programe za povećanje likvidnosti na tržištima.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.