Azijska tržišta: Brine usporavanje globalne ekonomije

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Apr.2016, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Brine usporavanje globalne ekonomije

TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu se trguje oprezno jer ulagače zabrinjava anemičnost najvećih svjetskih gospodarstava, dok im podršku pruža oporavak cijena nafte.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i 0,6 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u 7,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je jučer potonuo 1,6 posto, skliznuvši na najnižu razinu u tri tjedna.

Azijski su ulagači oprezni jer su jučer cijene dionica na Wall Streetu pale drugi dan zaredom zbog anemičnih gospodarskih pokazatelja i strahovanja da predstojeća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija neće biti baš pohvalna.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku pale za 7,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, i to već četvrti kvartal zaredom.

Snažan dolar, pad cijena nafte i usporavanje rasta globalnog gospodarstva najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.

Ulagače je zabrinula i izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde koja je upozorila na povećane rizike po globalno gospodarstvo ako zakonodavci ne poduzmu snažnije poticajne mjere.

"Nakon njezinih komentara očekuje se da će MMF idućega tjedna dodatno smanjiti procjene rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini", kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.

A anemični makroekonomski pokazatelji, primjerice, oni o povećanju deficita SAD-a u vanjskotrgovinskoj razmjeni u veljači naveli su analitičare na smanjenje procjena rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u prvom kvartalu.

Ni drugom po veličini svjetskom gospodarstvu ne ide baš najbolje. Doduše, posljednji makroekonomski podaci ukazuju na moguću stabilizaciju rasta kineskog gospodarstva, nakon duljeg razdoblja usporavanja, no analitičari nisu sigurni da slijedi oporavak.

"Prerano je da bi se moglo reći da se kinesko gospodarstva stabiliziralo jer su zalihe i dalje vrlo visoke, a ekonomska je aktivnost potaknuta parafiskalnom potrošnjom", kaže Alex Wolf, ekonomist u tvrtki Standard Life Investments.

Pozitivno, pak, na tržišta utječe oporavak cijena nafte, nakon što su jučer pale na najniže razine u mjesec dana, jer je obnovljena nada ulagača da bi najveći svjetski proizvođači ipak mogli dogovoriti zamrzavanje proizvodnje.

Zahvaljujući tome, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 2,5 posto, na 36,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,6 posto, na 38,48 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar ponešto oporavio nakon što je jučer njegov tečaj prema japanskoj valuti potonuo na najnižu razinu u 17 mjeseci, 109,92 jena. Jutros se kreće oko 110,35 jena.

Američka je valuta blago ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1370 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1390 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Apr.2016, 09:23

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak blago porasle jer je ulagače ohrabrio rast cijena nafte i burzovnih indeksa na Wall Streetu...Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,3...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.