Azijska tržišta: Blagi rast indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Jul.2017, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa

TOKIO - Na azijskim burzama u utorak se trguje oprezno, pri čemu su cijene dionica blago porasle, dok je dolar ojačao uoči izvješća predsjednice Feda Janet Yellen koje bi moglo pojasniti kada će središnja banka stegnuti monetarnu politiku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 1,1 posto.

U Singapuru, Šangaju i Australiji su blago pale, dok je MSCI >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u blagom plusu.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji blagi, ali ipak rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru.

Zahvaljujući tome, i jutros je taj sektor među najvećim dobitnicima.

Pozitivno na tržišta utječe i oporavak cijena nafte drugi dan zaredom. Nakon što je prošloga tjedna pala više od 3 posto, jučer je na američkom tržištu cijena barela porasla 0,4 posto, a jutros je ojačala po istoj stopi, na 44,60 dolara.

Na londonskom je tržištu, pak, barel poskupio 0,3 posto, na 47,05 dolara.

A na valutnim tržištima dolar i dalje jača. U zamahu je od petka i podataka o zaposlenosti u SAD-u jer ulagači procjenjuju da će Fed nastaviti s normalizacijom monetarne politike, pa bi uskoro mogao najaviti smanjenje svojih golemih bilanci, nagomilanih dok je otkupljivao obveznice na tržištu kako bi zadržao niske kamatne stope.

"Normalizacija monetarne politike u idućim mjesecima gotovo je sasvim uračunata u tečajeve. Očekujemo da će Fed početi smanjivati svoje bilance u rujnu, a to ne mora značiti da će odgoditi povećanje kamatnih stopa", kaže Masafumi Yamamoto, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

Ulagači se nadaju da će namjere Feda pojasniti njegova predsjednica Janet Yellen, koja će u srijedu i četvrtak Kongresu podnijeti redovno polugodišnje izvješće o monetarnoj politici.

"Vjerujem da će Yellen potvrditi da se priprema povećanje kamata, kao i smanjenje bilanci. To podržava dolar i ograničava mogućnost njegova pada", kaže Yamamoto.

Zahvaljujući tome, tečaj dolara porastao je jutros prema japanskoj valuti za 0,2 posto, na 114,25 jena, nedaleko najviše razine u dva mjeseca.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1395 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1410 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,1 posto, na 96,09 bodova.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.