Azijska tržišta: Američki optimizam podigao indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Feb.2019, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Američki optimizam podigao indekse

TOKIO - Na azijskim su tržištima indeksi porasli, kao i dan prije na Wall Streetu, no obujam trgovanja je mršav jer se na mnogim tržištima u regiji zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:30 u plusu 0,4 posto.

Pritom je na tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji porasle više od 1,5 posto.

Kao i jučer, obujam trgovanja je skroman jer se na mnogim tržištima >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zbog kineske nove godine ne radi, a u Kini će praznik potrajati cijeli tjedan.

Na ostalim tržištima cijene su dionica uglavnom porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu za više od 0,6 posto.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, nedavnim porukama američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamatnih stopa i optimizmu ulagača u vezi američko-kineskih trgovinskih pregovora.

"Nadamo se da će ti pregovori i dalje podržavati tržišta dok Kina i SAD ne postignu dogovor", kaže Hiroshi Nakamura, direktor u tvrtki Mitsui Life Insurance.

Doduše, od prošlog četvrtka, kada je u Washingtonu završen još jedan krug pregovora, nema nikakvih detalja o tome što je dosad dogovoreno.

"Nema negativnih vijesti o trgovinskim razgovorima između SAD-a i Kine, pa je to ponešto potaknulo Wall Street", kaže Shawn Cruz, direktor u tvrtki TD Ameritrade.A na valutnim je tržištima dolar ojačao drugi dan zaredom, nakon što je prošloga tjedna bio pod pritiskom zbog poruka Feda da će biti strpljiv po pitanju kamatnih stopa.

No, kako se ni u drugim najvećim svjetskim gospodarstvima zbog usporavanja rasta ne očekuje stezanje monetarne politike, dolar posljednjih dana jača.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,83 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,58 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,55 na 109,95 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1435 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1455 dolara.

Cijene su nafte, pak, ponešto oslabile nakon nekoliko dana rasta. Jutros se cijena barela na američkom tržištu kreće oko 54,80 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 55,40 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.