Avanture note la u Filharmoniji

Izvor: B92, 02.Mar.2016, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avanture note "la" u Filharmoniji

Beogradska filharmonija zajedno sa dirigentom Vladimirom Kulenovićem pratiće put note “la” koja povezuje kompozicije Gustava Malera, Bendžamina Britna i Arva Perta, u petak, 4. marta (Kolarac, 20h). Koncert iz ciklusa “Za avanturiste” upotpuniće filharmonijski duo perkusionista u izvođenju atraktivne kompozicije za dve marimbe i orkestar, japanske autorke Keiko Abe.

Avanturisti Beogradske filharmonije će kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sveprisutnu notu “la” istraživati dela autora koji dovršavaju rad jedan drugog. Povodom 40. godišnjice Britnove smrti, omaž engleskom kompozitoru uokviruju “Cantus in memoriam Benjamin Britten”, kojom se Pert divio jednostavnosti i čistoti njegovog stila – i svečana „Sinfonia da Requiem“, najvažnije Britnovo orkestarsko ostvarenje. U stvaralaštvu ovog kompozitora može se čuti “eho” Malera, što će publika moći da prepozna u Adađu iz Desete simfonije.

“Nota ‘la’ predstavlja čisti život, orkestarski kamerton, centar svih oktava. Kod Malera je simbolično prisutna od Prve simfonije, a u Desetoj, iako na rubu ambisa, njegovo ‘la’ na kraju preživi. Ta nota se vraća u Britnovoj simfoniji, kao i kod Perta koji je u prethodnom kompozitoru prepoznao svoj najveći uticaj”, kaže Vladimir Kulenović, rezidencijalni dirigent Beogradske filharmonije.

Konstantna energija i pokret perkusionista Ivana Marjanovića i Aleksandra Radulovića biće u centru zbivanja kompozicije “Prysm Rhapsody II”, Keiko Abe. Iako brzog tempa, dramatika i ekspresivnost u ovom delu nisu u drugom planu, tako da će duo biti u prilici da pokaže širok dijapazon emocija.

Četvrti koncert iz ciklusa posvećen Avanturistima zakazan je za 15. april, kada će Danijel Rajskin uz klarinetistu Martina Frosta i filharmoničare pripremiti novi muzički izazov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.