Antraketni štit u centru Tokija

Izvor: RTS, 08.Apr.2012, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Antraketni štit" u centru Tokija

Protivraketna baterija postavljena u centru Tokija, uoči lansiranja satelita balističkom raketom, koje najavljuje Severna Koreja. Pjongjang bi mogao da se suoči sa sankcijama, ako ne odustane od lansiranja, poručuju Japan i Južna Koreja. Kina za diplomatsko rešenje.

Japanske vlasti su, nekoliko dana pre lansiranja rakete koje planira Severna Koreja, u centru Tokija instalirale protivraketnu bateriju.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << centru grada postavljene su rakete zemlja-vazduh, a slični položaji oformljeni su i u okolini Tokija, kako bi se zaštitila ta japanska prestonica sa 35 miliona stanovnika.

U Južno kinesko more poslata su tri razarača, a u Istočno kinesko more tri baterije PAC-3 koje su napravljene na arhipelagu Okinava. 

Prvi deo rakete, koja će biti ispaljena iz baze Tongčang-ri, treba da padne u Žuto more na zapadu korejskog poluostrva, a drugi deo će, pre nego što bude nadleteo deo arhipelaga Okinava, pasti na istok Filipina.

Japanski premijer Jošihiko Noda je japanskoj vojsci izdao naređenje da uništi severno-korejsku raketu, ukoliko ona bude predstavljala opasnost za japansku teritoriju.

"Preduzeli smo maksimalne mere predostrožnosti", rekao je zamenik ministra odbrane Šu Vatanabe.

Stručnjak Masao Okonogi je ocenio da je cilj raspoređivanja japanskog protivraketnog sistema da smiri japansku javnost.

"Cilj je da se javnosti pokaže da vlada reaguje na planove Severne Koreje koja prema Japanu ima zategnut, pa i neprijateljski odnos", rekao je Okonogi.

Region i svet zabrinuti

Japan i Južna Koreja su, posle trilateralnih razgovora s Pekingom u kineskom gradu Ningbu, upozorili da bi lansiranje rakete bilo u suprotnosti s rezolucijama Saveta bezbednosti UN i da bi Pjongjang mogao da se suoči sa sankcijama ako nastavi da sprovođenjem te namere.

Kina, najbliži saveznik Severne Koreje, založila se, međutim, za rešenje tog pitanja kroz dijalog i diplomatsku komunikaciju.

"Kineska strana je zabrinuta zbog najnovijeg razvoja događaja i upućuje snažan poziv svim stranama, na svim nivoima, da ostanu mirne i sabrane", izjavio je šef kineske diplomatije Jang Đieči novinarima, preneo je AP.

"Ovo pitanje treba da bude rešeno na diplomatski i miran način", rekao je Đieči.

Severna Koreja je u više navrata saopštila da lansiranje rakete ima za cilj postavljanje satelita za posmatranje u orbitu.

Pjongjang je u martu objavio da će između 12. i 16 aprila, povodom stogodišnjice rođenja osnivača i nekadašnjeg predsednika Severne Koreje, Kim Il Sunga, pomoću rakete u svemir poslati satelit namenjen civilnoj upotrebi.

Tu odluku Severne Koreje osudile su SAD i njeni saveznici, ocenjujući da je lansiranje rakete zapravo testiranje rakete sa nuklearnom glavom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.