Anonimusi na japanski način

Izvor: RTS, 09.Jul.2012, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anonimusi na japanski način

Japanski ogranak međunarodne hakerske grupe "Anonimus" čistio tokijske ulice u znak protesta zbog nedavno usvojenog zakona koji predviđa strože kazne za neovlašećeno skidanje materijala sa interneta.

Neke vesti teže se probiju do medija od drugih. Naročito ako ste alternativna grupa. Japanski mediji sa zakašnjenjem od dva dana javljaju o neobičnom protestu japanskog ogranka međunarodne hakerske grupe "Anonimus".

Naime, oko 50, 60 muškaraca i žena uredno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obučenih u crna odela i sa maskama koje su zaštitni znak te grupe okupili su se u subotu u prometnom kvartu Šibuja u Tokiju i u znak protesta zbog nedavno usvojenih propisa o suzbijanju internet piraterije, očistili smeće oko železničke stanice koja se nalazi u srcu ovog, među mladima popularnog, dela grada.

Iako su "Anonimusi" poznati po anonimnim napadima na veb-sajtove javnih institucija i firmi, te važe za jednu vrstu alternativne urbane gerile, pripadnici japanskog ogranka odlučili su se da svoj protest zbog novih propisa koji predviđaju i zatvorsku kaznu za nelegalno skidanje filmskog i muzičkog sadržaja sa interneta, izvrše na način koji je društveno koristan, a ne destruktivan.

Istina, u Japanu ni protesti muzičkih i filmskih entuzijasta koji raspolažu zavidnim kompjuterskim veštinama nisu prošli sasvim bezazleno, pa su sajtove japanskog Ministarstva finansija, Vrhovnog suda i vladinih agencija 26. juna napali i blokirali hakeri.

Taj napad tumači se kao odgovor hakera na usvajanje amandmana na Zakon o autorskim pravima u japanskom parlamentu kojim je pooštrena kaznena politika u vezi sa piraterijom.

Mada pojedini japanski blogeri tvrde da je dan pre tog napada na internetu bila postavljena poruka japanskih "Anonimusa" koja, praktično, predstavlja objavu rata japanskoj vladi i Udruženju proizvođača nosača zvuka, dobro vaspitani japanski "Anonimusi" koji su prošlog vikenda učestvovali u čišćenju tokijskih ulica kažu da te napade nisu počinili oni nego ogranci grupe koji se nalaze u inostranstvu.

Japanski "Anonimusi" izdali su saopštenje u kojem kažu da oni više vole "konstruktivna i produktivna rešenja", te da im je cilj da kroz društveno korisne akcije podignu svest stanovništva o problemu pritiska muzičkih i drugih kompanija na internet provajdere od kojih se sve više traži da špijuniraju aktivnosti svojih korisnika da bi se piraterija suzbila.

U Japanu internet korisnici uglavnom pozdravljaju akciju čišćenja lokalnih "Anonimusa", ali ima i onih koji ironično tvrde da su momci i devojke koji su se sa metlama pojavili na ulicama Tokija zapravo "osnovci koji se foliraju da su Anonimusi".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.