Izvor: JUGpress.com, 14.Jul.2023, 21:10

Andrija se iz Tokija vraća sa bronzom

  NIŠ

 Na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Japanu, srpski gimnazijalci osvojili su jednu srebrnu i tri bronzane medalje, a među osvajačima medalje je i učenik gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu Andrija Živadinović.  Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi takmičilo se 618 takmičara iz 112 zemalja. Niški matematičar je ovim uspehom odbranio bronzanu medalju koju je osvojio  prošle godine na Olimpijadi u Oslu u Norveškoj. Osvajač je  velikog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << broja medalja na matematičkim takmičenjima u Srbriji i inostranstvu, a ove godine proglašen je za učenika generacije gimnazije „Svetozar Marković“.

                                  Andrija se iz Japana vraća u ponedeljak mada se deo ekipe već vratio u Srbiju. Za uspeh koji je postigao na ovom prestižnom takmičenju nagradio je sebe kraćim odmorom u „zemlji izlazećeg sunca“ gde će ostati još nekoliko dana o svom trošku zajedno sa Teodorom fon Burgom, najtrofejnijim srpskim matematičarem koji je pretio ekipu mladih matematičar na takmičenju u Tokiju i još dvojicom takmičara.

                                 Vest o osvojenoj medalji prva je primila porodica Andrije Živadinovića koja se tim povodom ogalasila i na društvenim mrežama.

                             „ Na Svetskoj matematičkoj olimpijadi u Japanu, 64. po redu, u ozbiljnoj konkurenciji iz 112 zemalja sveta i 618 učesnika, naš tim je osvojio 4 medalje. Verovali smo Andrija i nije nas razočarao ni sada, pa će se ovaj put vratiti sa ordenom koja je od velikog značaja za njega, našu porodicu, školu, grad i državu“, napisala je majka Anrije Živadinovića.

                              Mladi niški matematičar, maturant Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu koji je pohađao specijalizovano odeljenje za darovite matematičare je samo dva meseca  učestvovao na 40.Balkanskoj olimpijadi koja je održana u Antaliji u Turskoj sa koje se, takođe, vratio sa bronzanom medaljom.

                               Za Andriju Živadinovića matematika je, kako je i sam kazao akon Balkanijade, izazov i zbog toga se odlučio da se takmiči iz ovog predmeta. Rad koji svakodnevno ulaže u sebe i svoje znanje otvorio mu je „vrata“ mnogih takmičenja, a njegova sigurnot u ono što je odabrao da radi dovela ga do samog vraha i svrstala u red najboljih među najboljima.

                            „Kao osnovac takmičio sam se iz više predmeta. Onda sam u jednom trenutku odlučio da to bude matematika, ali je teško reći šta je to što me je motivisalo da se u potpunosti posvetim ovom predmetu. Onda sam jenog momenta shvatio da je matematika za mene izazov. Posebno problemski zadaci koje i dobijamo na takmičenjima. Oni od nas zahtevaju da razmišljamo i ako imamo pravu ideju kako se dolazi do rešenja ono je tu. Rešenje je nekako uvek jednostavno samo je potrebno setiti se de ideje koja pokreće sve ostalo. I to je ono što me je oduševilo, kao i činjenica da takav način razmišljanja može da se primeni kasnije i u   životu“, kazao je tada Andrija. (kraj) VP/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.