Amerikanci tvrde: Japanski automobili su najbezbedniji

Izvor: B92, 11.Dec.2015, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci tvrde: Japanski automobili su najbezbedniji

Japanske automobilske marke dominiraju na listi najbezbednijih modela u 2015.godini, pokazali su rezultati testova koje je sporveo američki Institut za bezbednost na putevima (IIHS).

Najbezbedniji modeli dobijaju ocenu "Top Safety Pick+", a institut navodi da je u 2015. takvih vozila bilo 48 u odnosu na 2014. kada je najvišu ocenu za bezbednost zaslužulo svega 33 ispitana automobila.

Japanski proizvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Toyota, Honda i Subaru zajedno imaju 23 modela sa ocenom "Top Safety Pick+", dok je Chrysler 200 jedni američki model koji se našao na listi najbezbednijih.

Među ostalim kompanijama izdvaja se Volvo, sa 5 modela (XC90, S80, S60, V60 i XC60) koji su u 2015. dobili ocenu "Top Safety Pick+", dok je Volkswagen, zajedno sa Audijem ukupno imao 7 automobila na listi 48 najbezbednijih.

Da bi bila rangirana kao najbezbednija, vozila moraju da osvoje maksimum poena u svih pet testova sudara koje sprovodi institut.

Među njima, najzahtevniji je takozvani test frontalnog sudara sa malim preklapanjem (25% čeone površine).

Predsednik IIHS-a, Adrian Lund, izjavio je da su testovi pooštreni u 2015. da bi se priznao napredak koji neki proizvođači automobila ostvaruju na polju bezbednosti, kao i da bi se drugi proizvođači ohrabrili da slede njihov primer.

Listu najbezbednijih automobila koju objavljuje institut i čiju izradu finansira osiguravajuća industrija, pomno prate i proizvođači i kupci automobila.

Izvor: B92, Tanjug

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amerikanci tvrde: Japanski automobili su najbezbjedniji

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Dec.2015

Japanske automobilske marke dominiraju na listi najbezbjednijih modela u 2015.godini, pokazali su rezultati testova koje je sporveo američki Institut za bezbjednost na putevima (IIHS)...Najbezbjedniji modeli dobijaju ocjenu "Top Safety Pick+", a institut navodi da je u 2015. takvih vozila bilo 48 u...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.