Amerikanci premeštaju bazu na Okinavi

Izvor: RTS, 28.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci premeštaju bazu na Okinavi

Postignut dogovor da se američka baza Futenma premesti u manje naseljeni kraj Okinave. Lokalno stanovništvo nezadovoljno, jer je premijer Hatojama obećao da će američke snage u potpunosti otići sa ostrva.

Japan i SAD dogovorili su se danas da premeste kontroverznu američku vojnu bazu na japanskom ostrvu Okinava sa sadašnje urbane lokacije na manje naseljeni deo ostrva.

Japanski premijer Jukio Hatojama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izabran je prošle godine, između ostalog, i zbog obećanja da će bazu izmestiti u potpunosti sa ostrva Okinava, podsetio je Bi-Bi-Si.

Hatojama je izjavio novinarima da su dve strane uspele da se dogovore oko baze Futenma pre kraja maja, što je sebi postavio kao krajnji rok za rešavanje tog problema.

U zajedničkom saopštenju, SAD i Japan su "potvrdili nameru da premeste bazu u kamp Švab Henoko-saki i okolne vode" i istakli da je "američko-japanski savez nezemenjiv ne samo za odbranu Japana, već i za mir, bezbednost i napredak azijsko-pacifičkog regiona".

Zajedničko saopštenje je i formalna potvrda da je japanski premijer odustao od pokušaja da premesti američku bazu Futenma sa ostrva Okinava i uopšte iz Japana, navela je britanska medijska kuća.

Novi dogovor je sličan onom koji je postignut 2006. godine, protiv kojeg je bio i sam Hatojama. Lokalno stanovništvo je ogorčeno jer on nije ispunio obećanje. Ovaj potez bi mogao da ga košta na izborima za Gornji dom Parlamenta u julu.

U Okinavi je smešteno više od polovine američkih vojnika, kojih ima 47.000 u Japanu.

Ostrvljani su ogorčeni na američke vojnike zbog silovanja dvanaestogodišnje devojčice koje se dogodilo 1995. godine i pada helikoptera 2004. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.