Amerika i još 11 država traže hitan prekid

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 11:29

Amerika i još 11 država traže hitan prekid

SAD i još 11 zemalja objavile su zajedničko saopštenje u kojem su ponovile poziv Hutima da prekinu napade u Crvenom moru, saopštila je Bela kuća.

"Neka naša poruka sada bude jasna: pozivamo na hitan prekid ovih nezakonitih napada i oslobađanje protivpravno pritvorenih plovila i posade", navodi se u saopštenju koje su juče objavile SAD, Australija, Bahrein, Belgija, Britanija, Kanada, Danska, Nemačka, Italija, Japan, Holandija i Novi Zeland, preneo je Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Huti će snositi odgovornost za posledice ako nastave da ugrožavaju živote, globalnu ekonomiju i slobodan tok trgovine u ključnim plovnim putevima u regionu, stoji u saopštenju.

Kina je istakla da je Crveno more važna plovna ruta za međunarodnu trgovine robom i energijom i dodala da je od zajedničkog interesa očuvanje mira i stabilnosti.

Članovi Saveta bezbednosti UN pozvali su sinoć jemenske Hute da obustave napade na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu i upozorili da se tim napadima ugrožava regionalna stabilnost, sloboda plovidbe na globalnom nivou i snabdevanje hranom.

Članovi Saveta beybednosti Ujedinjenih nacija su, tokom prvog zvaničnog sastanka SB UN u 2024. godini, zatražili da Huti oslobode "Galaksi lider" i njegovu posadu, japanski teretni brod koji se dovodi u vezu sa jednom izraelskom kompanijom, koji je zaplenjen 19. novembra.

Predstavnik SAD u UN Kris Lu rekao je da Vašington veruje da je situacija dostigla "tačku preokreta".

"Ovi napadi imaju ozbiljne implikacije po pomorsku bezbednost, međunarodno pomorstvo i trgovinu, i podrivaju krhku humanitarnu situaciju u Jemenu", naveo je Lu dodajući da napadi prete da ugroze isporuku pomoći.

Ambasador Japana u UN Kazujuki Jamacaki rekao je da SB UN ne bi trebalo da dozvoli da se nastave napadi.

"S tim u vezi, i imajući u vidu hitnost i važnost ovog pitanja, Japan veruje da bi Savet bezbednosti trebalo da preduzme odgovarajuće akcije kako bi odvratio dodatne pretnje Huta i održao međunarodni mir i bezbednost", naveo je on.

Jemenski Huti, koje podržava Iran, saopštili su danas da su izveli napad na kontejnerski brod koji je krenuo za Izrael.

Huti su pojačali napade na komercijalne brodove u Crvenom moru u znak protesta zbog izraelske ofanzive u Gazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.