Američki vojni brod “naciljao” Pjongjang

Izvor: BKTV News, 02.Apr.2013, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki vojni brod “naciljao” Pjongjang

SAD su postavile u blizini Severne Koreje ratnu krstaricu sa odbranom sposobnom da sruši raketu koja bi bila ispaljena sa teroritorije pod kontrolom Pjongjanga.
Foto: Arhiva
Ratni brod USS Ficdžerald koji je doplovio u Južnu Koreju da bi učestvovao u vojnim vežbama te zemlje, poslat je u blizinu jugozapadnog dela korejskog poluostrva, umesto da se vrati u svoju matičnu luku u Japanu.
Jedan vojni zvaničnik SAD, koji nije želeo da mu se pominje ime, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je za AFP da je slanje vojnog broda razborit potez, ali da će biti izvedene i druge mere ako to bude potrebno.
I pored visokih tenzija između dve zemlje, Bela kuća je juče saopštila da Severna Koreja ratne pretnje koje je uputila nije propratila sa masovnom mobilizacijom ili velikim pomeranjem trupa.
Vlasti u Pjongjangu su pre nekoliko dana objavile da na korejskom ostrvu vlada ratno stanje, uputivši otvorene pretnje napadom na strateške ciljeve svog južnog suseda, ali i pretnje Sjedinjenim Američkim Državama.
Procene stručnjaka u Vašingtonu govore da se iza pojačane retorike Severne Koreje možda krije njihova želja da se vrate za pregovarački sto, uz povoljnije uslove koje bi im donela ratna pretnja.
U međuvremenu, Severna Koreja je zvanično najavila paljenje svih postrojenja u nuklearnom kompleksu Jongbjon.
“Ovim potezom pojačaćemo nuklearni arsenal i kvalitetom i kvantitetom”, navodi se u saopštenju koje je potvrda najava koje su se iz Pjongjanga mogle čuti prethodnih dana.
Reaktor u Jongbjonu, koji je bio glavni izvor plutonijuma za nuklearni program Severne Koreje, ugašen je 2007. u sklopu međunarodnih sporazuma o razoružanju.
Izvor: Tanjug
Tweet
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.