Ambasador SAD prvi put u Hirošimi

Izvor: Politika, 05.Avg.2010, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador SAD prvi put u Hirošimi

Povodom obeležavanja godišnjice tragedije kada je prvi put bačena atomska bomba, Ban Ki Mun pozvao na uništenje nuklearnog oružja

Šezdeset pet godina nakon američkog bacanja bombe na japanski grad Hirošimu prvi put će obeležavanju godišnjice ove velike tragedije prisustvovati zvanični izaslanik Sjedinjenih Američkih Država. Američki ambasador u Tokiju Džon Rus prisustvovaće ceremoniji i odaće poštu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << položiti venac na memorijal žrtvama stradalim od američke A-bombe, bačene 6. avgusta 1945. godine na Hirošimu, čime je prvi put u istoriji sveta upotrebljena nuklearna bomba.

Japanci koji su preživeli napade atomskim bombama na gradove Hirošimu i Nagasaki pozdravili su odluku SAD da prvi put uputi delegaciju na svečanost povodom obeležavanja tih napada, ali podsećaju da SAD nikada nisu uputile izvinjenje za atomske napade na ove gradove.

„Najbolje što bi mogli da urade jeste da se izvine, ali sumnjam da će se to desiti”, rekao je generalni sekretar saveza udruženja onih koji su preživeli atomske napade Terumi Tanaka, koji je kao trinaestogodišnjak preživeo napad na Nagasaki.

Prema najavama, ambasador Rus, koji je inače prošle godine privatno posetio memorijalni spomenik u Hirošimi, neće držati govor u toku današnjeg zvaničnog odavanja pošte u ime SAD.

„Pozdravljamo posetu, ali teško nam je bez izvinjenja. Ne tražimo odštetu, samo želimo da se Amerika izvini i otarasi svog nuklearnog arsenala”, dodao je Tanaka, a prenosi AP.

Poziv za potpuno uništenje nuklearnog oružja u svetu juče je prilikom posete Nagasakiju uputio o generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun. On je posetio Muzej atomske bombe i susreo se sa šestoricom preživelih u tom napadu američke vojske, pri čemu je naglasio važnost saradnje država u stvaranju sveta bez nuklearnog oružja.

„Jedini način da osiguramo da takvo oružje neće nikada biti ponovo upotrebljeno jeste da ga uništimo”, rekao je Ban i dodao da je ova poseta učvrstila njegovo uverenje da nuklearno naoružanje mora da bude stavljeno van zakona.

On će danas u Hirošimi prisustvovati obeležavanju 65. godišnjice bacanja atomske bombe na taj grad, kada je poginulo više od 140.000 ljudi. Dodatnih 70.000 ljudi poginulo je u američkom atomskom napadu na Nagasaki 9. avgusta 1945. godine, dok se ne zna broj onih koji su kasnije umrli od posledica radijacije.

Inače, istraživanja u SAD pokazala su da i danas većina Amerikanaca smatra da je bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki bilo opravdano. Osim toga, nijedan američki predsednik za vreme svog mandata nije posetio Hirošimu i Nagasaki. Jedino je Džimi Karter, u vreme kad već nije bio stanovnik Bele kuće, posetio Hirošimu.

U Japanu se očekuje da će Barak Obama da poseti Hirošimu u novembru, kad bude prisustvovao samitu Azijsko-pacifičke ekonomske korporacije u gradu Jokohami, jugozapadno od Tokija. Kako prenose agencije, Obama je rekao da je spreman da dođe Hirošimu u razgovoru sa gradonačelnikom tog japanskog grada Tadeošijem Akabom prošlog januara u Beloj kući.

Osim Ban Ki Muna i ambasadora Džona Rusa, i predstavnici Francuske i Velike Britanije prisustvovaće komemoraciji u Hirošimi, sa koje se svake godine čovečanstvu uputi poruka mira.

N. R.

objavljeno: 06/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.