ANA kupuje 59 Boingovih aviona

Izvor: B92, 02.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANA kupuje 59 Boingovih aviona

Tokio -- Japanski avioprevoznik "Ol Nipon ervejz" (ANA) će za 5,9 milijardi dolara kupiti 59 novih aviona male potrošnje od Boinga.

Veći troškovi aviokompanije zbog rasta cene goriva

ANA je objavila da će u naredne četiri godine kupiti 28 Boinga tipa 737-700 i 737-800, 26 letelica srednje veličine 787 i pet većih 777-300. Planira se da se nabavka finansira od prodaje 13 hotela "Morgan Stenliju" prošle godine i iz operativnog profita.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Druga japanska aviokompanija po prihodu je saopštila i da će u budućnosti nabavljati manje regionalne avione od kompanije Micubiši, koja pokušava da uđe na tržište na kome sada dominiraju brazilski Embraer i kanadski Bombardije.

Izvršni potpredsednik ANA Osamu Šinobe kaže da je trka za profitom žestoka i da bi njegova kompanija teško preživela ako ne bi skresala troškove.

ANA je više pažnje usmerila na manje avione, kako bi smanjla troškove, nego što to čini njen glavni konkurent "Japen erlajnz " (JAL), najveći azijski avioprevoznik po prihodu. Polovinu flote ANA od ukupno 240 aviona činiće do kraja 2009. letelice sa manjom potrošnjom goriva, čime će se, kako se računa, uštedeti više od 140 miliona dolara.

Podaci o zaradi kompanije pokazuju da je njen operativni profit za devet meseci do kraja decembra povećan 1,5 odsto u odnosu na isti lanjski period, a da su izdaci za gorivo skočili 17 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.