72 godine od kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu

Izvor: B92, 15.Avg.2017, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

72 godine od kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu

Tokio -- U Japanu će danas biti obeleženo 72 godine od kapitulacije zemlje, koja je označila kraj Drugog svetskog rata.

Predaja Japana usledila je nakon što su sovjetske snage 10. avgusta napale Mandžuriju, a SAD su 6. i 9. avgusta bacile atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki.

Predaja Japana usledila je nakon što su sovjetske snage 10. avgusta napale Mandžuriju, a SAD su 6. i 9. avgusta bacile atomsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bombu na Hirošimu i Nagasaki. Car Hirohito obratio se 15. avgusta 1945. godine preko radija naciji navodeći da je Japan prihvatio zahteve savezničkih snaga za bezuslovnu kapitulaciju.

Kapitulacija je zvanično potpisana 2. septembra na američkom vojnom brodu "Misuri" u Tokijskom zalivu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japan obeležio kraj Drugog svetskog rata

Izvor: Beta, 15.Avg.2017

Japan je danas obeležio 72. godišnjicu kapitulacije kojom je završen Drugi svetski rat na Pacifiku, a premijer Šinzo Abe je posetio  kontroverzno svetilište Jasukuni, gde se odaje pošta onima koji su poginuli za Japan, a medju kojima su sahranjeni i mnogi ratni zločinci.Više od 6.000 ljudi je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.