Izvor: Hi-Files.com, 05.Okt.2010, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

3D bez naočara

Toshiba je najavila prvi komercijalni LED LCD televizor koji omogućava trodimenzionalni prikaz bez upotrebe omraženih naočara. Prvenci iz serije 3D REGZA GL1 (Glasses-Less) pojaviće se na japanskom tržištu krajem godine, i to u dve dijagonale ekrana: 30,5 centimetara (12GL1) i 51 centimetar (20GL1). S obzirom na skromne dimenzije, proizvođač preporučuje upotrebu u manjim prostorijama (u Japanu to bar ne predstavlja problem), a za sada nema najava o većim ekranima, iako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Hi-Files.com << gotovo sigurno da će uslediti. Iz ugla tehnologije, 3D efekat je postignut pomoću posebnog panela koji je postavljen sa prednje strane ekrana i prelama svetlost pod potrebnim uglom. Ograničenja ovakve tehnologije još uvek su velika, a ogledaju se pre svega u malom uglu gledanja u kojem se postiže 3D efekat, kao i u obaveznom sedenju na "monitorskoj" udaljenosti (proizvođač preporučuje razdaljinu od 65, odnosno 90 centimetara). Pritom, ovi televizori ne pružaju ni punu HD rezoluciju - veći ekran je deklarisan na 1.280 x 720, a manji na svega 466 x 350 piksela. Bez obzira na sve, prvi televizori ovog tipa sasvim sigurno predstavljaju veliki korak ka nečemu što svi korisnici priželjkuju - uživanje u trodimenzionalnoj slici bez ograničenja i zamarajućih dodataka.

Nastavak na Hi-Files.com...






Povezane vesti

Prva 3D TV slika bez naočara

Izvor: Blic, 06.Okt.2010, 01:10

Japanska kompanija “Tošiba” juče je predstavila prvi 3D televizor za koji nisu potrebne naočare. ..Većina 3D televizora koji se danas nalaze na tržištu oslanja se na naočare koje svakom oku šalju drugačiji deo prikazane slike, što za krajnji rezultat ima 3D efekat. Ovo svakako nije slučaj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Hi-Files.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Hi-Files.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.