10 miliona puta veća radioaktivnost

Izvor: B92, 27.Mar.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 miliona puta veća radioaktivnost

Japanski zvaničnici saopštili su da je radioaktivnost iscurele vode u jednoj od jedinica oštećene nuklearne elektrane Fukušima Daići 10 miliona puta veći od normalne.

Portparol tokijske kompanije "Elektroprivreda" (TEPCO) Takaši Kurita rekao je novinarima da je radioaktivnost iscurele voda iz Jedinice 2 nuklearke 1.000 milisijeverta na sat, prenela je agencija AP.

Prema njegovim rečima, to je 10 miliona puta veći nivo radioaktivnosti u odnosu kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << taj reaktor normalno radio.

Iz tokijske "Elektroprivrede" saopšteno je da su radnici napustili objekat gde se nalazi turbina reaktora 2 kako ne bi bili izloženi radijaciji, navodi agencija Rojters.

Zvaničnici te tokijske kompanije su saopštili da su se u ostalim delovima nukearke radnici danas fokusirali na vađenje kontaminirane vode iz tri od šest reaktora nuklearke i pokušavaju da pronađu sigurno mesto za skladištenje i odlaganje te vode.

"Sa samo jednom pumpom nemoguće je rešiti se velike količine vode, a još dve će biti dopremljene u nuklearku kako bi se ubrzao proces", rekao je Hidehiko Nišijamo iz japanske Agencije za nuklearnu i Industrijsku bezbednost.

Razorni zemljotres i cunami pogodili su Japan pre dve nedelje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.