Izvor: RTS, 17.Jan.2022, 15:34

Opozicija: Mala izlaznost, referendum nije prošao kako je vlast očekivala

Dan nakon referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, opozicione stranke uglavnom iznose zamerke, smatrajući da je izlaznost bila niska, ali tvrde i da je čitav proces bio nelegitiman.
Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenjuje da referendum nije prošao onako kako je vlast očekivala, uz nisku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izlaznost, navodeći da je opcija "ne" dobila većinu u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Jovanović sumnja u tačnost rezultata koji su sinoć saopšteni, a smatra i da je neprimereno što, kako je rekao, "predsednik čita rezultate, a ne RIK".
Pokret za preokret smatra da je referendum nelegitiman, što obrazlažu time da je, između ostalog, odluku o njegovom održavanju donela "nelegalna" skupština bez opozicije.
Tvrde da nije postojala mogućnost obrazlaganja stavova protiv izmena Ustava na Javnom servisu i drugim televizijama i medijima sa nacionalnom frekvencijom, kao i da opozicija i međunarodni posmatrači nisu mogli da kontrolišu referendumski proces.
Kritikuju nisku izlaznost, ali i zameraju što su Srbi sa KiM bili onemogućeni da glasaju na Kosmetu.
Zato će se u toj stranci zalagati za preispitivanje referendumskog procesa nakon izbora 3. aprila.
U Demokratskoj stranci takođe kritikuju što je predsednik Vučić, i to u prostorijama stranke, izašao sa rezultatima referenduma pre RIK-a, ocenjujući to kao presedan.
To vide kao još jedan dokaz "zarobljenosti institucija", zbog čega navode da opozicione stranke mogu samo zajedno da donesu promene 3. aprila.
Dveri: Izborna krađa U Pokretu Dveri tvrde da je na delu "izborna krađa", i da RIK ćuti o tome da je opcija "ne" pobedila u najvećim gradovima, a kao odgovornog za to označavaju direktora Zavoda za statistiku Miladina Kovačević.
Isti stav imaju i Zavetnici, zbog čega najavljuju podnošenje prigovora sa dokazima o nepravilnostima, i zahtev za uvid u zapisnike i birački materijal, navodeći da njihovi podaci pokazuju da je u većim sredinama pobedila opcija "ne".
Radikali žale zbog promene Ustava, navodeći da će se tim izmenama narušiti podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku granu vlasti, jer će, kažu, sudska grana vlasti biti formirana mimo narodne volje, suprotno savremenim demokratskim principima.
Zato smatraju da su te promene u interesu tajkuna, stranih ambasada i nevladinih organizacija, dok narod od njih neće imati nikakve koristi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opozicija o referendumu: Mala izlaznost, proces nelegalan, bez glasanja na KiM

Izvor: Blic, 17.Jan.2022

Dan nakon referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, opozicione stranke uglavnom iznose zamerke, smatrajući da je izlaznost bila niska, ali tvrde i da je čitav proces bio nelegitiman.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.