Kipar: Desničari iskoristili slabu izlaznost na izborima

Izvor: B92, 22.Maj.2016, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipar: Desničari iskoristili slabu izlaznost na izborima

Kiprani su glasali na poslaničkim izborima uz rekordnu stopu apstinencije birača posle tri godine ekonomskih teškoća i niza skandala među političarima.

Prvi nezvanični rezultat daje pobedu desničarskoj stranki DISI, najvećoj u odlazećoj Skupštini, sa između 29 i 33 odsto glasova. U najavi je veoma fragmentirana Skupština, u koju je moguće da će prvi put ući i krajnja desnica.

Ta stranka, Elam, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima stav da je bio ispravan državni udar nacionalista 1974, izveden da bi se to ostrvo ujedinilo s Grčkom što je pokrenulo invaziju Turske na severu Kipra i donelo okupaciju koja traje do sada.

DISI bi tako trebalo da ima 21 poislaničko mesto, jedno više nego do sada. Ishod izbora je da je komunistička partija Akel na između 25 i 29 odsto glasova, čime gubi jedno poslaničko mesto, i silazi na 18.

Po zvaničnicima izborne komisije, glasalo je samo 67 odsto od ukupno pola miliona birača, što je rekordna stopa apstinencije u toj zemlji u kojoj je glasanje u teoriji obavezno, dok je na prethodnim poslaničkim izborima 2011. godine stopa apstinencije bila 21 odsto.

To je olakšao ulazak u Skupštinu malih stranaka, te osam partija može podeliti 56 poslaničkih mesta u Skupštini gde ih je do sada bilo pet. Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis pod čijom je vlašću 2013. dobijen međunarodni plan pomoći. te je zemlja izbegla bankrot i uzela kredit za izlazak iz recesije, pozvao je Kiprane da glasaju.

"Pozivam sve da ostvare svoje pravo glasa za stranku i kandidata. Ko se bude uzdržao od glasanja, neće imati pravo da se posle žali", rekao je danas on pošto je glasao.

Dve glavne stranke, DISI i AKEL, provele su veći deo predizborne kampanje pokušavajući da ubede razočarane glasače da izađu na izbore. Mnogi birači protestuju zbog niza korupcijskih skandala koji su izbili u državnoj službi i među političarima.

Ekonomski i socijalni problemi, kao i međunarodni plan pomoći posle krize 2013. godine kristalisali su nezadovoljstvo, iako se privredni rast vratio poslednjih meseci.

Rezultat izbora ne bi trebalo da ima uticaja na pregovore o ponovnom ujedinjenju tog mediteranskog ostrva, podeljenog 1974. godine. Lideri dva dela ostrva su ponovo pokrenuli pregovore maja 2015, a intenzivirali ih novembra prošle godine, uz podršku UN, EU i SAD, s ciljem stvaranja federalne države. Zvanični rezultati izbora trebalo bi da budu objavljeni noćas.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kipar: Desničari iskoristili slabu izlaznost na izborima

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Maj.2016

NIKOZIJA - Kiprani su glasali na poslaničkim izborima uz rekordnu stopu apstinencije birača poslije tri godine ekonomskih teškoća i niza skandala među političarima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.