Zeder u prednosti nad Lašetom, odluka o kandidatu za kancelara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2021, 11:35

Zeder u prednosti nad Lašetom, odluka o kandidatu za kancelara

Premijer nemačke savezne države Bavarske Markus Zeder, jedan od mogućih izbora za zajedničkog kandidata za kancelara CDU/CSU na izborima u septembru, prema poslednjim anketama je znatno popularniji među glasačima od svog rivala Armina Lašeta.

"Prvi put od 2005. unija dve partije mora da izabere kandidata za kancelara, pošto je 16 godina to mesto bilo rezervisano za Angelu Merkel, a sada su dva političara u otvorenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << borbi za mesto kandidata, Armin Lašet, šef Hrišćansko-demokratske unije i premijer najmnogoljudnije pokrajine u zemlji, severne Rajne-Vestfalije i Markus Zeder, šef Hrišćansko-socijalne unije i premijer Bavarske, prenosi Rojters.

Agencija navodi da anketa "Dojčland trend" nemačke televizije ARD pokazuje da su trenutno 44 odsto građana Nemačke i čak 72 odsto glasača unije za Zedera, a svega 15 procenata građana i 17 procenata pristalica unije za Lašeta.

Zeder i Lašet koji imaju podršku funkcionera za kandidaturu u svojim organizacijama izjavili su da će naći zajedničko rešenje do kraja nedelje, što s obzirom da nisu precizirali termin, može biti danas ili za vikend.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dva novinara u trci da zamene Angelu Merkel

Izvor: RTS, 16.Apr.2021

Istorija nemačkog posleratnog parlamentarizma duga 72 godine ukazuje na to da kancelarski kandidat demohrišćanskog bloka (CDU-CSU) ima velike šanse da postane kancelar. Nemačka je samo dve decenije na svom čelu imala kancelara koji ne dolazi iz redova demohrišćana, tako da možda i ne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.