Zakazani lokalni izbori na Kosovu

Izvor: Southeast European Times, 19.Jun.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakazani lokalni izbori na Kosovu

Kosovske vlasti pripremaju se za prve lokalne izbore u zemlji

19/06/2009

Besa Bećiri za Southeast European Times iz Prištine -- 19/06/09

Prvi lokalni izbori ikada na Kosovu, u organizaciji kosovskih vlasti, zakazani su za 15. novembar, saopštio je predsednik Fatmir Sejdiju posle produženih razgovora a političkim strankama i predstavnicima međunarodne zajednice.

Prema ustavu, predsednik mora da objavi datum lokalnih izbora "najmanje četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << meseca i najkasnije šest meseci" pre isteka mandata vladajućih institucija.

Ranije ovog meseca, Sejdiju je zatražio od Centralne izbore komisije (CIK), njenog predsednika Nesrina Lušte i šefa Sekretarijata CEC Džemaila Pećanija podršku za prvi izborni proces.

"Trebalo bi da se bavimo ne datumom, već potrebom da imamo slobodne, poštene i demokratske izbore", rekao je kosovski premijer Hašim Tači, a prenela državna televizija RTK.

On je istakao potrebu dolaska relevantnih međunarodnih posmatrača na lokalnih izbora, dok je Sejdiju pozvao OEBS u Prištini da pomogne sa takvim merama.

Prema izveštajima Radija Slobodna Evropa, portparol OEBS-a u Prištini Eli Flen izjavila je da uloga OEBS-a još nije jasna.

"Još nismo u poziciji da kažemo kakva će biti naša tačna uloga", rekla je ona.

Beograd nema zvaničan stav o izborima. "Moram da utvrdimo, uz pomoć međunarodne zajednice, pod kojim uslovima da podržimo učešće Srba na lokalnim izborima, tako da budu mogući i realistični", citirao je beogradski radio B92 Olivera Ivanovića, državnog sekretara srpskog ministarstva za Kosovo.

Sejdiu je pozvao kosovske Srbe da učestvuju na lokalnim izborima, kao značajan element tamošnjeg političkog procesa.

On je zatražio međunarodno prisustvo da bi se Srbi ohrabrili da učestvuju i upozorio Beograd da ne bude tome prepreka.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.