Zakasnili smo u ključnim reformama

Izvor: S media, 07.Sep.2011, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakasnili smo u ključnim reformama

Gordana Matković, savetnica za socijalna pitanja predsednika Republike, za Danas: Verujem da su i politička stabilnost i jasan pravac kretanja Srbije pitanja prošlosti, a nadam se da me sledeći izbori u tome neće demantovati.

Pravna sigurnost i uređena pravna država su preduslov za ulaganja i stabilan ekonomski razvoj, a očito je da smo u toj sferi zakasnili s reformama. Kriza je prisutna u Srbiji, i sa >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << evropskom perspektivom i bez nje.

Ta perspektiva je neophodna, ali ne i dovoljan uslov za napredak - kaže za Danas Gordana Matković, savetnica za socijalna pitanja predsednika Republike i direktorka studija socijalne politike u Centru za liberalno-demokratske studije. Gordana Matković jedna je od učesnica sutrašnjeg Foruma Srbija – EU i s njom smo tim povodom razgovarali.

Ukoliko Srbija propusti šansu da se približi EU, ako ne dobije status kandidata za članstvo, čime se otvaraju novi fondovi, ali i ako ne dobije datum početka pregovora, koliko će se to odraziti na standard građana?

Fratini: Približavanje Srbije EU pomaže Kosovu

Delević: Za pet godina Srbija u jeku pregovora za članstvo

Ðelić: Očekujemo kandidaturu ove godine

U petak prvi Forum Srbija - EU

- Usporavanje procesa pridruživanja neće se neposredno odraziti na životni standard građana, ali posredno i srednjoročno posmatrano uticaj svakako postoji. Činjenica je da formalni napredak na putu ka EU šalje pozitivne signale potencijalnim investitorima da je stanje zadovoljavajuće, kao i da će se problemi koji postoje otklanjati u skladu sa zahtevima koje proces pridruživanja neminovno nameće. A, investicije su osnovni preduslov i za rast i za zapošljavanje i za smanjenje siromaštva.

Da li u Srbiji ima dovoljno političke stabilnosti? Da li se zna njen jasan pravac kretanja, koji bi pozitivno uticao na investitore?

- Verujem da su i politička stabilnost i jasan pravac kretanja Srbije pitanja prošlosti i nadam se da me sledeći izbori u tom smislu neće demantovati. Za investitore je, međutim, važna i pravna sigurnost, unapređenje poslovnog ambijenta, adekvatne kvalifikacije radne snage, smanjenje korupcije…

Kako siromašnim ljudima objasniti da ih čeka svetla evropska perspektiva, a da sad treba da se „malo strpe” zbog krize?

- Nažalost, kriza je prisutna, i s evropskom perspektivom i bez nje. Krizu nisu ni proizvele ni intenzivirale evropske integracije. Naprotiv, zemlje koje su članice EU i njihovi građani mogu da očekuju pomoć i solidarnost ako zapadnu u posebno tešku ekonomsku situaciju. S druge strane, ne treba precenjivati ni značaj te svetle evropske perspektive. Ona je neophodan, ali ne i dovoljan uslov.

Koje su reforme najvažnije za boljitak građana i kako ocenjujete napredak Srbije u njihovoj realizaciji? Koliko kasnimo?

- U nekim oblastima smo sasvim sigurno kasnili. Spadam među ekonomiste koji veruju, na primer, da su pravna sigurnost i uređena pravna država preduslov za ulaganja i stabilan ekonomski razvoj, a očito je da smo u toj sferi zakasnili s reformama. I reforme u oblasti obrazovanja su jedno vreme bile potpuno stale, a imajući u vidu našu u osnovi nepovoljnu obrazovnu strukturu, neusklađenost obrazovnog sistema sa zahtevima tržišta radne snage i neke vrlo nepovoljne indikatore kvaliteta obrazovanja, jasno je do koje mere je upravo u ovoj sferi bilo važno da se ubrzano reformišemo. To su ujedno i reforme koje ne daju rezultate preko noći, pa je utoliko bilo važnije da se na vreme započnu.

Može li se za porast siromaštva i nezaposlenosti kriviti samo ekonomska kriza?

- Kriza je odlučujuće uticala na pogoršanje indikatora životnog standarda i na nezaposlenost. Trend je jasno rezultat krize, kao i u mnogim drugim zemljama, u kojima je nezaposlenost dostigla značajne razmere. Ali, naravno da nije svejedno ni kakvo je stanje bilo u trenutku kada je kriza nastupila. U Srbiji je pre krize značajan broj domaćinstava bio tek neposredno iznad linije siromaštva, ranjiv i na mala pomeranja u potrošnji i mogućnosti da se ona zadovolji. Sigurno je da se udar krize u razvijenijim zemljama, u kojima je nezaposlenost izrazito porasla, nije preneo automatski i proporcionalno na porast siromaštva.

(Danas)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.